Prema novoj animaciji (Mihaela Majcen Marinic)

Hrvatski animirani film jedno je od stvaralackih, kulturnih podrucja po kojemu je Hrvatska svjetski poznata u filmskim krugovima, on je dio svjetske povijesti animiranog filma, obraden u svim inozemnim povijesnim knjigama koje dodiruju ili se posvecuju animiranom filmu. Iako je tijekom 1980-ih godina animirani film stagnirao, a na prijelazu u 1990-e proizvodno gotovo i zamro, koncem devedesetih, a osobito pred kraj 2000-e te tijekom prvog desetljeca novog stoljeca, dozivio je pravu renesansu. No to je razdoblje ostalo slabo dokumentirano, nesustavno, tek prigodno, kriticki praceno, a historiografski nikako.

U tim okolnostima knjiga Mihaele Majcen Marinicjedinstvena je, jer je napravila ono što je posve nedostajalo: istrazila i podastrla rasute, neobjedinjene i uglavnom nedostupne ili teško dostupe filmografske, biografske i bibliografske podatke, te ponudila sustavnu interpretaciju povijesnih okolnosti, proizvodnog dinamizma te stilskih promjena animiranog filma u promatranom razdoblju.
dr. sc. Hrvoje Turkovic

Knjiga Mihaele Majcen Marinic bit ce od velikog interesa svim hrvatskim filmolozima i povjesnicarima umjetnosti, filmskim i likovnim kriticarima, autorima animiranih filmova, studentima humanistickih znanstvenih i umjetnickih studija te širokoj javnosti koja se zanima za vizualne umjetnosti.
dr. sc. Nikica Gilic

Mihaela Majcen Marinic rodena je 1974. godine u Sisku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu knjizevnost i povijest umjetnosti 1999, te doktorirala s temom o suvremenom hrvatskom animiranom filmu 2013. Zaposlena je u Ministarstvu kulture. Zivi s obitelji u Zagrebu.

  • ISBN: 9789533340470
  • Izdavac: MeandarMedia
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 300

Cijena: 134,10 kn