Prezivljavati usprkos (Nikola Biliskov (urednik))

Prezivljavati usprkos je zbornik radova objavljen povodom stote obljetnice rodenja Ivana Supeka, filozofa, znanstvenika, knjizevnika i ponad svega humanista. Osim radova deset autora, zbornik sadrzi i opsezan razgovor voden sa Supekom nedugo prije njegove smrti, a koji se sada prvi puta objavljuje u knjizi. Premda je od tog razgovora prošlo više godina, misao Ivana Supeka je i dalje aktualna, mozda i više nego u doba kad je razgovor odrzan.

Autori zbornika su: Nikola Biliškov (ujedno i urednik), Saša Blagus, Dijana Curkovic, Srdan Gavrilovic, Hajrudin Hromadzic, Višnja Jankov, Goran Jeras, Matina Kelava, Tomislav Tomaševic i Ivana Zagorac.

Zbornik Prezivljavati usprkos posvecen je velikom hrvatskom fizicaru, filozofu i humanistu Ivanu Supeku. Osim što je 2015. stota obljetnica njegova rodenja, povod je prvenstveno Supekova misao, kao i njegovo djelovanje, koje u trenutnim društvenim i kulturnim prilikama iznova postaje aktualno i vazno. Stoga je zbornik zamišljen kao ekstrapolacija njegove misli kroz autorska propitivanja suvremenih trendova.

Polazna je teza da je obnova humanizma zapravo i obnova kulture u njenom najširem smislu, onome što Supek naziva trinitas znanosti, umjetnosti i filozofije. Zato društvo, stremi li stvaranju covjeka, kao idealiziranog nadindividualnog subjekta, ne smije pristajati ni na kakav redukcionizam ni jednog aspekta kulture, kao ni na raskidanje sinergistickih veza medu razlicitim poljima. Upravo suprotno – jedan od osnovnih zadataka treba biti obnova i jacanje tih veza te stvaranje novih putova.

Ivan Supek zakljucuje razgovor kojim se otvara ovaj zbornik rijecima: ‘Mi smo sanjali jedan bolji, pravedniji svijet, društvo utemeljeno na nacelima humanizma. Pokušali smo to ostvariti, ali nismo uspjeli. Zato je citav moj zivot, više ili manje, jedan promašaj. Ali vi mladi, ako ste sve te ideje prihvatili, morate ih provesti. Mi smo izgubili rat.’

Te rijeci zvuce kao krik u magli u društvu koje se više boji starackih bora nego li vlastitog licemjerja, u društvu koje se više boji izlaska iz mode nego li podbacaja vlastitog proklamiranog normativa humanosti, u društvu u kojem se znanost i umjetnost obznanjuju javnom mnijenju naslovima što ne promoviraju iskonske vrijednosti, nego tek trzišnu isplativost. Mozemo li se u takvom svijetu cuditi što su se humanisti poput Supeka, unatoc svim osobnim i profesionalnim dosezima u svom zivotu, osjecali i osjecaju se gubitnicima? Iznenaduje li nas što dobar dio stvaralaca s gnušanjem gleda na ono što se naziva stvaralaštvom? Ima li u takvom svijetu, dirigiranom trzišno-korporativnom logikom, i dalje mjesta za kriticko promišljanje znanosti i umjetnosti kroz filozofiju? Ima li u takvom svijetu mjesta za drukcije mišljenje ili je sve prepušteno utapanju u neoliberalni fundamentalizam? Smatramo da se moramo cuditi i da moramo stajati iznenadeni pred navedenim i mnogim drugim pojavama, koje nam se namecu kao ‘normalne’ i ‘same po sebi razumljive’.

Kriticko promišljanje ljudskog djelovanja na svim poljima, poteklo iz tog cudenja i iznenadenja, namece se kao moralni imperativ, kao temelj za obnovu humanizma. Zato predajemo javnosti ovaj poziv na akciju kao dokaz opstajanja covjeka, usprkos!

  • ISBN: 9789532034172
  • Izdavac: Izvori
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 260

Cijena: 120,00 kn