Pricaj mi o Europi (Slobodan Prosperov Novak)

Svijest da vlastite granice pripadaju i drugima nije, na zalost, uvijek bila u skladu s ponašanjem modernih Europljana. Povijest Europe povijest je sukoba. Ali upravo zato ta povijest više ne bi trebala biti instrument politickih ili nacionalnih podjela.

Europa nalikuje orkestru i zato jer ona niti je odjednom rodena niti je nastala jednim kraljevskim dekretom, a niti ce ikad nekim dekretom biti proglašeno njezino fi nalno ili savršeno stanje. Njezina je sudbina da se kao na nekom nepripremljenom koncertu, na nekom permanentnom referendumu razlicitih nacionalnih i interesnih glasova uvijek iznova konstruira, da se, kad god zbog sebi imanentnih drzavnih, nacionalnih ili eklezijastickih podjela bude dovedena do ocite propasti, vec u sljedecem pokušaju svojega samostvaranja, obnovi poput Feniksa, da uskrsne i iznenadi one koji su je zbog malodušja ili zavisti bili spremni olako otpisati.

Pricaj mi o Europi, zbirka eseja Slobodana Prosperova Novaka bavi se civilizacijskim korijenima i kulturnom baštinom najstarijeg kontinenta .
U knjizi su lapidarnim stilom opisana razlicita poimanja Europe, teritorijalna i povjesna, iznose se znanja o podrijetlu njezinog imena ali i o razlicitim  poimanjima njezine cjelovitosti, odreduje joj se kulturni prostor i civilizacijske mede. Ono na cemu autor najviše inzistira je kronološki i problemski opis cetiri Europe to jest cetiri pokušaja da se kontinent dozivi kao cjelina. Tako se opisuje europska cjelovitost od one ranokršcanske Karla velikog, preko humanisticke Erasmusa Roterdamskog i prosvjetiteljske Voltaireove do ove najnovije koja upravo nastaje pred  ocima našeg naraštaja.
Autor svoje izlaganje temelji pretezno na analizi civilizacijskog  pojmovnika tako da je njegov rukopis svojevrsna kulturna povijest u kojoj se i podaci o ratovima i politickim dogadajima redovito sagledavaju iz rakursa umjetnosti i znanosti.
Takav pogled nije sprijecio autora da opiše svojevrsnu identitetnu povijest europskih nacija, da naglasi teritorijalni razvitak kontinenta te da se pozabavi prijepornim mjestima i podrucjima kako u religijskom a tako i u geopolitickom i socijalnom krajoliku Europe. Knjiga je organizirana u tri tipa teksta tako da je uz osnovni i kronološki organiziran rukopis djelo opskrbljeno kapsulama u kojima se analiziraju ili kratko osvjetljuju izabrane teme i osobe iz europske povijesti, dok cijelu knjigu prate kronološke tablice svjesno svedene na najnuznije ali i najneobicnije pa time vrlo rjecite podatke.
To je posebno bitno jer je hrvatska kulturna i politicka povijest u djelo ukljucena ali ne na neki posebno vidljiv nacin pa je krajnji dojam svih tih  spomena hrvatske kulturne i politicke povijesti kao da je ova Kratka povijest Europe napisano sad iz engleske i talijanske, a sad njemacke ili francuske vizure.
Knjiga je bogato ilustrirana s 120 fotografija.

  • ISBN: 978-953-303-121-7
  • Biblioteka: Posebna izdanja
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2009.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 333
  • Format: 17×21 cm

Cijena: 19,00 kn