Price o obicnom ludilu (Charles Bukowski)

Nakon zbirke Najljepša zena u gradu Šareni ducan (radosno!) nudi i drugu porciju otkacenih umotvorina, prica i zabilješki Charles Bukowskog, izvorno zajedno objavljenih pod naslovom Erekcije, ejakulacije, ekshibicije i opcenito price o obicnom ludilu. Za citatelja koji poznaje autorov rukopis gornja je informacija zacijelo dostatna, a ostalima predlazemo da knjigu jednostavno shvate kao prirucnik za samopomoc i po mogucnosti je odmah kupe! Odgovor na mozebitno kako i zašto je prost: Naime »Terapija Bukowski«, ili mozda bolje »Buk kao lijek«, sastojala bi se u tome da citajuci o autorovu »obicnom ludilu« zaboravite na vlastito i tako pronadete novi mir i srecu u sebi, te radost i ljubav oko sebe. Osim što bi time pomogli sebi, ujedno bi isto ucinili i nama jer bi knjiga došla na vrhove top lista prodaje, kako to vec ide sa self-help literaturom, a što bi i vama i nama donijelo dodatnu srecu i radost! Ako vam se sve ovo cini nedovoljno uvjerljivim ili kao neka pošalica, ili pak kao još jedna od svakodnevnih navlakuša tipa »malim ulogom do velikog cuda«, tu je prosta logika koja kazuje da covjek ne moze istovremeno biti na dva mjesta, a što bi znacilo da ako uronite u Bukovo »obicno ludilo«, morate svakako izaci iz vlastitog! A kad ste vani, ne dajte se više unutra, procitajte još kojeg Bukowskog, i onda još i još (objavili smo ih desetak) – primite ga otvorena srca i duše, i gotovo sigurno cete pronaci izlaz iz ludila, krize, recesije i ostalih zala koja nas okruzuju! Potencijalnim neodlucnicima i zatezalima evo i kraceg »terapijskog« izvatka, nepatvorenog Bukowskijevskog melema:
»Ludilo? Naravno. A što nije ludilo? Zar zivot nije ludilo? Svi smo navijeni poput igracaka… nekoliko navoja opruge, malo trcimo, hodamo uokolo, radimo planove, idemo na izbore, kosimo travu… Kakvu-takvu utjehu našao sam u picu, kladenju i seksu, i u tom smislu isti sam kao i svaki drugi pripadnik zajednice, grada, nacije; razlika je jedino u tome što meni nije stalo da ‘uspijem’, nisam htio obitelj, dom, pristojan posao i slicno. I eto me tu: ni intelektualac ni umjetnik… visim u nekom meduprostoru i mislim da bi to mogao biti pocetak ludila…«
Bukowski kao lijek? A zašto, dovraga, ne? Pa ovdje ima više zivotnih argumenata od vecine prica i obecanja koje svakodnevno pušimo od kao ozbiljnih i strucnih ljudi i… zašto onda ne?

  • ISBN: 978-953-6683-91-8
  • UDK: 820(73)-3
  • Biblioteka: Hey Joe
  • Izdavac: Sareni ducan
  • Godina: 2009.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 268
  • Format: 12,00×19,00 cm

Cijena: 89,00 kn