Prirucnik za hodace (Edo Popovic)

Prirucnik za hodace je trans-zanrovska proza, mješavina fikcije, reportaze, dnevnickih zapisa, eseja, citata prethodnika koji su polaganost otkrivali u prethodnim stoljecima i tisucljecima (Cuang Tse, Seneka, Montaigne, Ikkyû Sôjun, H. D. Thoreau, Aldous Huxley, Ernesto Sabato, Kodo Sawaki i ostali) te fotografija i crteza. Zivimo brzo, svakim danom sve brze i brze, pritisnuti razlicitim zahtjevima. Što je tehnologija savršenija, covjek više radi – to je jedan od paradoksa današnjice. Radimo osam, deset, dvanaest sati dnevno, ponekad i više, radimo vikendima i praznicima, samo da bismo kupili hrpu stvari koje nam, zapravo, ne trebaju. Prirucnik za hodace poziv je na usporavanje, na trijezan pogled unaokolo, i zašto ne – na odustajanje od potrošackog ludila, najozbiljnije bolesti suvremenog društva.

Bilješke za ovu knjigu, stoji u uvodu rukopisa, „nastajale su na mjestima na kojima sam se zaticao proteklih pedeset godina: u buci i dimu kafica, u ponocnim tramvajima, u mirisu smrekovih šuma, u oblacima koje je maestral dizao na Velebit, u minijaturnim hotelskim sobama s lancem vezanim crno-bijelim portabl televizorom, na crnim egejskim oblucima, u prašini slapova, u treperavoj svjetlosti podzemne zeljeznice, u rovovima i bunkerima, u oštrini aerosola bolnickih soba, na proljetnom vjetru s oceana, u kolodvorskim cekaonicama, u kafeima bescarinskih zona, iza rešetaka od trske na Starnbergersee odakle u Pustoj zemlji nailazi ljetni pljusak, uvijek hodajuci varavom granicom izmedu vode i kopna, neba i zemlje, sna i jave, zivota i smrti.

Nastavi hodati, kaze onaj stari Kinez, jer smrt slijedi upravo jedan korak iza zivota“. 

Za ljubitelje hodanja, Velebita i planinarenja preporucujemo tematski nastavak U Velebitu (http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-14072-u-velebitu).

 

Da se u knjizi ne radi samo o pukoj faktografiji, nabrajanju zbog nabrajanja ili tek dnevnicarsko-putopisnom evidentiranju, dovitljivo upucuje sam Popovic naglašavajuci kako upravo hodanje potice stvaranje imaginarne geografije koja prostor cini nastanjivim, ne samo tijelom, vec i memorijom pogleda, okusa, šutnje, legende koja je u njemu pohranjena pa poput rebusa ceka na dešifriranje od strane prolaznika.

(Helena Sablic Tomic, Vjesnik)

Eruditski prošarana mislima autorovih prethodnika, stvarnih i simbolicnih hodaca do smisla postojanja, knjiga osvaja autenticnošcu i prozivljenošcu autorova vlastita iskustva tragaca za pomirenošcu sa zivotom i sa svijetom koja nece biti pomucena cesto besmislenom utrkom za materijalnim probicima, varljivim uspjehom i laznom moci.

(Mirjana Jurišic, Vecernji list)

  • ISBN: 978-953-303-085-2
  • UDK: 886.2-3
  • Biblioteka: 21
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2009.
  • Uvez: meki + prilog knjizica (esej ?Hodanje? H.D. Thoreaua)
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 164
  • Format: 14,00×19,60 cm

Cijena: 116,10 kn