Programiranje istine (Miroslav Tudman)

Najnovija knjiga sveucilišnog profesora dr. Miroslava Tudmana, Programiranje istine Rasprava o preraspodjelama društvenih zaliha znanja, sljedna je znanstvena knjiga prof. Tudmana i  izdavaca – nakladnika Hrvatska sveucilišna naklada d.o.o, koji se pojavljuje i u prethodnim knjigama istog autora pod nazivima; Prikazališta znanja (2003) i Informacijska ratišta i informacijske znanosti (2008). 

Iako se radi o znanstvenoj knjizi, ona je puna praktickih primjera kojima se objašnjavaju zivotne situiacije u kojima smo svakodnevno obasuti putem javnih medija, javnih i manje javnih osoba, i na koji nacin dezinformacije i aktere takvog (de)informiranja prepoznati u globalnom „selu“, u kojem se oblikuje korpus javnog znanja. Nacin na koji je ovo znanstveno dijelo priblizeno i svim citateljima koji nisu upoznati s klasicnom teorijom informacija, ciji je prof. Tudman istaknuti predstavnik, cini je vrlo citljivom i edukativnom  ne samo kao udzbenik studentima, vec i kao prirucnik onima koji posjeduju informacijska znanja, a znatizeljnom citatelju vrlo zanimljivo štivo kojim mogu spoznati razmjere informacijske znanosti i tehnologije kojom se u današnje vrijeme oblikuju naši stavove, osobni i kolektivni, moralne vrijednosti djelovanja i ponašanja. Moc „industrije“  informacija, koja je prerasla i svoje strateške dimenzije i dosege, stvarajuci mitove, kojima se namece razumijevanje svijeta oko nas konstruirajuci našu zbilju, upravljajuci informacijama svekoliko prisutnim medijima. Stvarnom i prijetecom mogucnošcu da se „sve“ informacije pojava kao znanje. Kako prepoznati i razlikovati sve pojave kao znanje, od onih koje to nisu.  Što je znanje a što nije, što je informacija a što dezinformacija, cinidbu i tvorbu sustava informacija, daje ova hvale vrijedna knjiga.

U svijetu lake dostupnosti informacija, koja je od predsjednika Regana (1984), sluzbeno definirana, kao jedna od cetiriju izvora nacionalne moci, tek su promjene u svijetu 90-tih informacijsko ratovanje i informacijske operacije (re)definirale kao primarno, a ne samo standardno upravljanje kriznim situacijama i kljucnim instrumentom nametanja pravila novog medunarodnog poretka. Sukob dvaju sustava vrijednosti; temeljnog i globalistickog. Temeljnog sustava prepoznatog  u maksimi „u lazima su kratke noge“, i onog globalistickog sustava„ u lazima su sve duze noge“. Jednostavno i sazeto receno, ali sve teze primjetljivo.

  • ISBN: 9789531692267
  • Izdavac: Hrvatska sveucilisna naklada
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 150
  • Format: 17×24 cm

Cijena: 150,00 kn