Protiv apiona; Josipov zivot (Josip Flavije)

Sada i u hrvatskom prijevodu – Protiv Apiona i Josipov zivot autora Josipa Flavija.

Zidovski svecenik Josip Flavije nastojao je pribliziti zidovsku kulturu kulturno dominantnim narodima onoga vremena jer je i sam zivio u Rimu, no svojim tvrdnjama o nenadmašivosti Mojsijeva zakona i zidovske kulture izazvao je više napada pa je knjiga okarakterizirana kao Flavijeva literarna obrana njegovih dvaju ranijih djela »Zidovski rat« i »Zidovske starine«.

Dvoknjizna rasprava »Protiv Apiona« najutjecajnija je anticka apologija zidovske kulture u kojoj autor nastoji ostvariti plan zacrtan na pocetku: »Pobiti zlobu i namjerno laganje grditelja, ispraviti neznanje ostalih i pouciti sve koji zele znati istinu o našoj drevnosti.«

Prvi dio rasprave posvecen je zapisima o zidovstvu nekih nezidovskih naroda, Grka i Babilonaca, u drugom dijelu autor pobija zapise autora koji su pogrdno pisali o Zidovima, osobito zapise aleksandrijskog sofista Apiona i njegovu »Egipatsku povijest«, a završni dio rasprave odnosi se na Mojsijev zakon i velicanje zidovske kulture.

Drugi dio knjige, »Josipov zivot«, nepotpuna je autobiografija napisana kao odgovor na optuzbe Flavijeva suvremenika da je za vrijeme zidovsko-rimskog rata rodni grad Tiberijadu okrenuo protiv Rimljana.

Prema rijecima predstavljaca, knjiga je dragocjena dopuna »Zidovskom ratu« i zbog mnoštva podataka iznimno vazna za sve proucavatelje toga razdoblja rimske i zidovske povijesti. Tiskana je dvojezicno, na hrvatskom i na grckom jeziku.

  • ISBN: 9789535552499
  • UDK: 94(37)(093)
  • Izdavac: Bet Israel
  • Godina: 2011.
  • Jezik: hrvatski, grcki
  • Broj stranica: 251

Cijena: 152,10 kn