Putin (Stanislav Belkovski)


Nakon petnaest godina provedenih na celu postkomunisticke Rusije, nešto ratova i dosta skandala, Vladimir Vladimirovic Putin za mnoge i dalje predstavlja zagonetku, u koju sluzbeni zivotopisi i politicke rašclambe jedva da uspijevaju unijeti malo svjetla. Dok jedni u njemu vide spasitelja i obnovitelja nekadašnje svjetske velesile, drugi ga – naposljetku i u svjetlu aktualne ukrajinske krize – dozivljavaju kao neumoljiva tiranina, koji svojim politickim potezima kormilo ruskog broda opasno okrece prema hridinama propasti. Dakako, najjednostavnije bi bilo reci da je istina negdje izmedu, no, bi li se time iole razriješili misterij Vladimira Putina i fenomen „putinizma“, kako mnogi danas nazivaju njegov ekscentricni politicki i vladarski stil?
 
Stanislav Belkovski, moskovski politolog tehnicke naobrazbe i novinar cije analize na Zapadu danas mozda pobuduju više pozornosti negoli u samoj „majcici zemlji“, podastire nam u tom pogledu jedan od zanimljivijih portreta ruskog predsjednika, kojeg po njegovu dubokom uvjerenju zapravo i ne resi pretjeran talent za oligarhiju i diktaturu, u cijim koordinatama mnogi vide rusku stvarnost. Stapajuci na šarmantan nacin politološke i ekonomske teorije, psihoanalizu i trac, Belkovski u kontekstu ruske povijesno-politicke jedinstvenosti uspijeva (re)konstruirati jedan bitno drukciji psihogram nego što nam ga podastiru suhoparne politicko-biografske analize, usmjerene više na revival aveti Hladnog rata, negoli na osobu kojoj se deklarativno pripisuje krivnja za njihovo ozivljavanje. Kljuc za razumijevanje Vladimira Putina ne skriva se toliko u osebujnim zakonitostima ruske ekonomije – iz koje je, doduše, stjecajem sretnih okolnosti i sam Putin izvukao impozantan imetak – koliko u vladarevu nesretnom djetinjstvu, koje i dalje ostaje obavijeno velom tajne, baš kao i moguce karakterne i seksualne preferencije, cije bi se refleksije – ma radilo se tu i o pukom nagadanju – takoder mogle išcitati iz Putinova politickog ponašanja.
 
Ukratko, u potrazi za „nadomjesnom obitelji“, Putin se uhvatio za skute „nadomjesnih otaca i brace“, poput bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina, nekadašnjeg petrogradskog gradonacelnika Anatolija Sobcaka, oligarha Romana Abramovica i raznih drugih patrijarhalnih „nadomjestaka“; što ce ih, poput mitskog Edipa, redom pobiti u simbolickom prevladavanju, a majka… majka je ionako Rusija, koja – svjesno ili nesvjesno – nemilice vapi za svojim misticnim velikanima od Ivana Groznog preko Petra Velikog do Josifa Visarionovica Staljina. Kakvu su ulogu u toj „obiteljskoj drami“ odigrali cecenski ratovi, cijene nafte, politicke intrige, gospodarske smicalice, talacke krize i vojni hazardi, okrunjeni zasad aneksijom Krima, citatelj ce najbolje shvatiti iz lektire Belkovskovljeva intrigantnog štiva, koje, osim što naprosto plijeni aktualnošcu i pronicljivošcu, ne preze ni od subverzivnosti, pa i odredene doze publicisticke drskosti. Cini se, naime, da kockice iz kojih ce se naposljetku formirati mozaik Putinov

  • ISBN: 9789537953317
  • Izdavac: Edicije Bozicevic
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Vlado Vurusic
  • Broj stranica: 295

Cijena: 175,50 kn