Queer u Europi (Lisa Downing i Robert Gillett)

Queer u Europi u isti mah obuhvaca politicku i eticku filozofiju, dileme i izazove suvremenog LGBTIQ aktivizma, analize pop-kulture, govora mrznje, zakonske regulacije lezbijskog i gej zivotnog partnerstva, queer knjizevnosti i filma. Knjiga pritom ocrtava glavne izazove i (queer) rješenja s kojima se svakodnevno susrecu europska društva, politicke institucije i aktivizam, razotkrivajuci nam queer stranu Europe i europsku stranu queera.
Queer u Europi suvremena je i iscrpna tekstualna cjelina koja, osim što moze posluziti i kao svojevrsni uvod u teme i probleme queer teorije, upoznaje citateljstvo i s raznolikim nacinima njene primjene. Zbornik je artikuliran u trinaest specificnih i kulturno-geografski i nacionalno omedenih cjelina: Belgija, Cipar, Engleska, Francuska, Irska, Italija, Madarska, Nizozemska, nordijska regija, Njemacka, Poljska, Rusija i Španjolska. Autorice i autori zastupljeni u ovoj knjizi pokazuju nam razmjere u kojima su i Europa i queer, svaki sa svoje strane, ali i zajedno, neujednaceni i raznoliki, homogenizirani tradicionalnim imenima, a opet okrenuti nekim zamišljenim buducnostima. Istovremeno na njima i kroz njih zive, sanjaju, bore se, vole, stvaraju teorije i marširaju u povorkama milijuni LGBTIQ ljudi.
Autorefleksivna i samokriticna, knjiga problematizira niz pitanja: Na koji se nacin moze konceptualizirati queer subjekt ili subjekt queera? Kakav je odnos queera i aktivizma? Kakav je odnos queera i nacionalizma? Kakav je odnos queera i religije? Kakav je odnos queera i kapitalizma? Kakav je odnos queera i feminizma?

  • ISBN: 9789535666455
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 274

Cijena: 117,00 kn