Radanje hispanoamerickog svijeta (Mirjana Polic Bobic)

Namjera urednika i autorice ove knjige bila je pruziti hrvatskom citateljstvu sazet prikaz razvitka društva i kulture Hispanske Amerike od europskog otkrica Novog Svijeta do kraja XIX. stoljeca. U hrvatskom kulturnom prostoru postoji potreba za knjigom za kojom bi zainteresirano citateljstvo, kao i strucnjaci u pojedinim humanistickim i društvenim dicsiplinama, mogli posegnuti pozele li se uputiti u tijek dogadaja i procesa koji su rezultirali „velikim zemljopisnim otkricima“, ostvarenim pod španjolskom zastavom u XVI. i iducim stoljecima te u slozeni proces uspostave španjolskih prekomorskih potkraljevstava i razvitka hispanskoamerickih društava.

U knjizi je obradeno razdoblje od prvog Kolumbova putovanja 1492. do godine 1900., odnosno do pocetka XX. stoljeca.

Kada je rijec o dijelu svijeta i jezicnoj zajednici koju zovemo hispanskoamerickom, najprije nam se namece pitanje samog naziva: naime, Ameriku (bolje reci Amerike) španjolskog govornog izricaja nazivamo ili Hispanskom ili pak Latinskom Amerikom. Vrlo se cesto ta dva pojma poistovjecuju sa zemljopisnim pojmom Juzna Amerika. No, Hispanska je Amerika, dakle, prostor koji se proteze na dva kontinenta, Juznoj i Sjevernoj Americi, i na kojem zivi više od tristo milijuna ljudi. Ujedinjuje ga španjolski jezik koji je ili jedini nacionalni i sluzbeni ili jedan od dva nacionalna i sluzbena jezika 18 hispanskoamerickih zemalja. U Hispansku Ameriku ne ubraja se, dakle, Brazil, najveca zemlja u Juznoj Americi u kojoj se govori portugalskim jezikom jer je ta drzava nastala nakon portugalske kolonijalne vlasti nad tim podrucjem. Hispansku Ameriku ujedinjuje i kulturna i društvena tradicija, prenesena iz europskog hispanskog svijeta (Španjolske), prevladavajuca rimokatolicka vjera te velika kulturna miješanost, odnosno suzivot rasa i kultura kakav ne postoji nigdje drugdje u svijetu. Ova knjiga zeli prikazati kljucne procese razvitka kulture i civilizacije, odnosno oblikovanje hispanskoamerickog društva.

Prvi zamišljeni korisnici ovog izdanja jesu studenti hispanistike. Medutim, vjerujemo da ce ono biti korisno i studentima ostalih humanistickih i društvenih disciplina kao i svima onima koji se pozele upoznati s nekim od oblika zivota Hispanske Amerike.

  • ISBN: 978-953-178-907-3
  • Biblioteka: Posebna izdanja
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2008.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 398
  • Format: 20,50×27,00 cm

Cijena: 59,00 kn