Rascijepljenost (Julya Rabinowich)

Sedmogodišnja Miška potjece iz intelektualne zidovske obitelji koja sedamdesetih godina emigrira iz Sovjetskog Saveza u Austriju.

Stigavši u Bec, suocavaju se s useljenickom mukom svladavanja novog jezika, upoznavanja s novom okolinom i osjecajem da ne pripadaju ni novom ni starom svijetu. No Miška se – što zbog barbika, što zbog prefinih vocnih jogurta – vrlo brzo prilagodava novom zivotu. Ali njezini roditelji, troma Laura i muzevni, melankolicni Lav, ceznu za domovinom koju su napustili. Ziveci tijelom na zapadu, a srcem u Rusiji, svi zajedno pate od svojevrsnog shizofrenog sindroma, svi su rascijepljeni.

Dok Miška stvara zivopisnu sliku odrastanja u Austriji, Zloduh, drugi glavni lik u knjizi, vodi citatelja natrag kroz vrijeme na istok, u mracnu predstaljinisticku, staljinisticku i poststaljinisticku Rusiju, otkrivajuci bolne obiteljske tajne i brutalne price o antisemitizmu. Iako njezin otac, slikar, uspijeva u Becu, to nece poštedjeti obitelj od raspada, a nakon pada zeljezne zavjese, Lav se vraca u Rusiju, gdje umire. Miška, njezine majka i baka – Zloduhove prve zrtve – bore se za buducnost.

Knjiga je nagradena nagradom za promicanje suvremene austrijske knjizevnosti Albert Goldstein za 2013. godinu.

  • Izdavac: OceanMore
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 168

Cijena: 116,10 kn