Rastanak i potonuce (Irena Vrkljan)

Nova proza Irene Vrkljan: Irena u mnogim licima, razlicitim zenskim licima, razlicitim zivotnim situacijama. Bezimeno ja koje se pretvara u djevojku koja otkriva svoju kreativnost, u necakinju, sestru, kcer, u dosad nepoznata oblicja uvijek  fino isprepletene proze. Unutar tih prica i novih junakinja, Irena Vrkljan upisuje dnevnicku vlastitost, onu koja ocrtava grubu sliku suvremenoga agresivnog kapitalizma koji uništava ljudskost. I na kraju, unutar svega, Irenin prepoznatljiv senzibilitet, osjecajnost podvucena crtom umora i sjenke starosti.
Andrea Zlatar

Rastanak i potonuce potvrduje kako i koliko Irenu Vrkljan zanima svijet koji ju okruzuje bilo da je rijec o sudbinama pojedinaca ili o pogledu na globalnu sliku svijeta. Navodenjem onih s kojima razgovara na duhovnoj relaciji, Irena Vrkljan stvara djelo kolektivne snage, svojevrsno utocište vaznih sudionika njezina zivota – pisaca, knjiga i osoba koje je voljela i uvazavala. Spominjanjem Atelijera na posljednjim stranicama Rastanka i potonuca, Irena Vrkljan citatelja vraca na pocetak pripovijedanja. Zatvarajuci ovaj krug autorica zadrzava prepoznatljivost svojega literarnog rukopisa, a pripovjedni ciklus ispisuje upravo onako kako se ispisuje i onaj zivotni – memorijom o ishodištu i mjestu pocetka.
Jasna Horvat

Rastanak i potonuce dojmljiv je prozni kolaz u kojemu se pretapaju sjecanja na druge s intimnim dnevnickim zapisima. Oba ova, na prvi pogled udaljena pogleda Irene Vrkljan, uvezana su susretom s vlastitim starenjem kao i sa starenjem bliznjih, u koji nije utkana filozofska zabrinutost zbog prolaznosti zivota ili opsesivna zelja da se zaustavi vrijeme.
Ovo je knjiga koja se cita kao cudesna posveta starosti kojoj se autorica ne predaje nego izlaz nalazi u rijecima koje su i dalje jedini odraz njezine energije i „zelje, da zivot pretvori u pisanje u ovim vremenima necitanja, u trenutku, koji sad i precesto obilazi zaborav, jer mladost i svi oko nas s pravom traze druge izvore, druge odgovore“.
Helena Sablic Tomic

Ostale knjige Irene Vrkljan

  • ISBN: 978-953-303-465-2
  • Biblioteka: Otvorena knjiga
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 136
  • Format: 14×21,7 cm

Cijena: 125,10 kn