Rat za Enciklopediju (Velimir Viskovic)

"Još dok sam radio na "Hrvatskoj knjizevnoj enciklopediji" svojim sam suradnicama govorio kako cu jednog dana napisati knjigu o nastajanju te enciklopedije. Imali smo toliko osporavatelja, protivnika, cak neprijatelja! Dozivljavali smo svakodnevna podmetanja, nailazili permanentno na prepreke, omalovazavanja, napade. U jednom se trenu Enciklopedija našla i pred gašenjem.

Braneci taj naš projekt, proteklih godina ispisao sam i objavio stotine stranica polemickih tekstova. Ali mnoge stvari u tim polemikama nisam mogao reci. Neke se nisam ni usudio, jer bih time potpuno onemogucio naš rad. Naravno, strasti su se sada stišale; osnovni je cilj postignut, enciklopedija je tu; dozivjeli smo i javna priznanja, dobili satisfakciju. I sam se pitam, ne treba li sve loše što nam se dogadalo zaboraviti. Ne obnavljati stare traume! No, oko tog projekta razvila se dugogodišnja javna polemika, koja je brojem sudionika i medijskim odjekom poprimila cudovišne razmjere. Za razliku od mojih protivnika, vrlo cesto nisam raspolagao mogucnošcu odgovora; ova knjiga mi omogucuje da objasnim povode i kontekst svojih postupaka.

Knjiga "Rat za Enciklopediju" polazi od cinjenica; dakako, cinjenica kako sam ih ja vidio, i kako sam ih zapamtio. Trudio sam se, koliko sam god mogao i znao, i samoga sebe iz razdoblja kad se knjiga odigrava kriticki motriti; ne tvrdim da sam baš uvijek bio u pravu, da nisam mozda ponekad u strasti upotrijebio i neku pretešku rijec.

A, naravno, uvijek postoji mogucnost da i akteri s kojima sam se sukobljavao ponude svoju verziju istine. Ali ovo je moja verzija!"

  • ISBN: 97895328611647
  • Izdavac: Vukovic & Runjic
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 312

Cijena: 107,10 kn