Razbijena jaja (Jim Powell)

Feliks Zukovski, Poljak u Parizu, relikt je prošlog doba – covjek kojem je politika uvijek bila vaznija od ljudi, a politicki ideali vazniji od ljubavi. Njegovo je zivotno postignuce vodic po zemljama Istocnog bloka, a njegov privatni zivot niz razocarenja i promašaja.

Feliksu je 61 godina, komunizam je dozivio krah, uklonjena je Zeljezna zavjesa, Istocna Njemacka nije ekonomsko cudo kao što bi on to prizeljkivao, a izvjesnosti na kojima je pocivao njegov zivot urušile su se poput Berlinskog zida. Zbunjen i zatecen, no istodobno na neki cudan nacin i osloboden, te suocen sa situacijom koja ce okoncati njegove putopisacke izlete po Istocnoj Europi, Feliks donosi šokantnu odluku da svoj vodic proda jednoj americkoj izdavackoj kuci i time pokrece lanac dogadaja koji ce mu iz temelja promijeniti zivot. Susrest ce se s bratom kojeg nije vidio pedeset godina, doznati potresnu istinu o majci za koju je mislio da ga je napustila i dobiti priliku da obnovi davno izgubljenu ljubav. No nakon pedeset godina nesporazuma i razocarenja – moze li zivot zapoceti iznova?

Od pariških bulevara do poljskog geta u vrijeme Drugog svjetskog rata, preko americkog Srednjeg zapada i Berlinskog zida, roman RAZBIJENA JAJA biljezi neobicno putovanje usamljenog covjeka koji postupno otkriva da mu je zivot mogao biti posve drugaciji.

Inteligentna prica prozeta humorom, patosom i uzbudljivim preokretima o covjeku koji je u poznim godinama otkrio nove vrijednosti u zivotu. Epski uvid u razmišljanja covjeka koji je citav svoj vijek vjerovao u odredene istine da bi postupno otkrio kako je gotovo svako uvjerenje na kojem se temeljio njegov zivot bilo pogrešno.

Feliks je covjek koji robuje redu, rutini i… politickim uvjerenjima. Na tim se uvjerenjima temelji svaki njegov postupak, i gotovo svaka njegova misao. No što se dogada kada otkrije da se svijet promijenio i da su njegova najdublja uvjerenja dovedena u pitanje? I Feliks ce se, htio to on ili ne, morati promijeniti i prilagoditi novim okolnostima.

Ovo inteligentno napisano štivo, sa svojim gotovo iscjeljujucim  ucinkom na citatelja, sadrzi mudrost koja ce ga natjerati da se zapita o vlatitom zivotu i navesti ga da neke stvari sagleda iz nove perspektive.

  • ISBN: 978-953-303-255-9
  • Biblioteka: Graham Greene
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2010.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Davorka Curkovic
  • Broj stranica: 373
  • Format: 13,3×20,4 cm

Cijena: 89,10 kn