Razgovori s Bogom – knjiga 3 (Neale Donald Walsch)

Autor, iz uvoda: 
Ovo je jedna izvanredna knjiga. To govorim kao netko tko je imao vrlo malo veze s pisanjem iste. Ja sam se samo trebao "pokazati", postaviti nekoliko pitanja, i zatim zapisivati diktat. To je sve što sam radio od 1992. godine kada je zapoceo ovaj razgovor s Bogom. Te godine sam, duboko depresivan, zazvao u tuzi: Što je potrebno da bi zivot imao smisla? I što sam ucinio da zasluzim ovakav zivot stalne borbe? Napisao sam ta pitanja na zutom papiru bloka, u jednom ljutitom pismu upucenome Bogu. Na moje zaprepaštenje, Bog je odgovorio. Odgovor je došao u obliku rijeci koje mi je u misli šaptao Bezglasni Glas. Bio sam dovoljno sretan da biljezim te rijeci. 

Tako cinim vec više od šest godina. I buduci da mi je receno da ce taj privatni razgovor jednoga dana postati knjiga, poslao sam prvi svezak tih rijeci izdavacu potkraj 1994. godine. Sedam mjeseci kasnije one su vec bile na policama knjizara. Dok ovu pišem, ta knjiga je na bestseller listi New York Timesa vec 91 tjedan. Drugi nastavak razgovora postao je takoder bestseler i takoder je više mjeseci bio na Timesovoj listi. A sada, evo treceg i završnog dijela toga izvanrednog razgovora. 

Bile su potrebne cetiri godine da se napiše ova knjiga. Nije došla lako. Vremenski razmaci izmedu trenutaka inspiracije bili su golemi, više nego jedanput trajali su i duze od pola godine. Rijeci u prvoj knjizi bile su mi diktirane tijekom jedne godine. Za drugu knjigu trebalo je samo malo više vremena. Ali ovaj završni dio trebalo je napisati u uvjetima u kojima sam bio pod stalnom prismotrom javnosti. Kamo god bih išao nakon 1996. godine, slušao bih samo: "Kada izlazi Knjiga 3?", "Gdje je Knjiga 3?", "Kada mozemo ocekivati Knjigu 3?" Mozete zamisliti kako mi je bilo i kakav je ucinak to imalo na postupak stvaranja knjige. Kao da vodim ljubav na travnjaku prepunog Yankee stadiona. Zapravo, pri takvom cinu imao bih više privatnosti. Tijekom pisanja Knjige 3, svaki put kad bih prihvatio pero osjecao bih da me promatra pet milijuna ljudi i ceka, hvatajuci me za svaku rijec. 

Sve to ne govorim zbog toga da bih cestitao sebi na dovršetku ovoga djela, nego naprosto zato da bih objasnio zašto je trebalo toliko dugo da bude napisana. Trenuci moje mentalne, duhovne i fizicke osame bili su tijekom tih posljednjih godina vrlo rijetki. Poceo sam ovu knjigu u proljece 1994., i sav prvi dio razgovora bio je napisan u tom razdoblju. Zatim knjiga miruje mnogo mjeseci, potom punu godinu dana, te naposljetku završava u zakljucnim odlomcima napisanima u proljece i ljeto 1998. godine. 

Mozete vjerovati sljedece: ova knjiga nije nastala nasilno, ni u kom pogledu. Inspiracija je dolazila jasno ili sam naprosto odlagao pero i odbijao pisati – u jednom slucaju stanka je trajala više od 14 mjeseci. Bio sam odlucio da uopce ne napišem knjigu bude li u pitanju izbor izmedu te knjige i toga da ja moram napisati knjigu jer sam rekao da cu je napisati. Dok je moj izdavac zbog toga bio ponešto nervozan, ja sam imao veliko povjerenje u ono što mi dolazi, ma kako dugo za to trebalo. Sada vam to predstavljam s povjerenjem. Ova knjiga sazima ucenja iznesena u prva dva nastavka ove trilogije. Ona ih zatim vodi prema njihovu logicnom zakljucku od kojega zastaje dah. 

Ako ste procitali predgovore u prva dva dijela trilogije, znate da sam u svakom slucaju bio pomalo zabrinut. Preplašen, zapravo, zbog toga kakva bi mogla biti reakcija na ovo pisanje. Sada više nisam preplašen. Uopce se ne bojim zbog Knjige 3. Znam da ce ona mnoge koji je budu citali dirnuti svojom pronicavošcu i istinom, te svojom toplinom i ljubavlju. Vjerujem da ce ovo biti sveti i duhovni materijal. Sada vidim da je to istina za cijelu trilogiju i da ce se ove knjige citati i proucavati desetljecima, cak generacijama. Mozda stoljecima. Jer, trilogija ukupno uzevši, pokriva zacudujuci raspon tema, od toga kako izgraditi odnose do prirode krajnje realnosti i do kozmologije, a ukljucuje i opazanja o zivotu, smrti, ljubavi, braku, seksu, roditeljstvu, zdravlju, obrazovanju, gospodarstvu, politici, duhovnosti i religiji, tijeku zivota i pravom nacinu zivota, fizici, vremenu, društvenim obicajima, procesu stvaranja, našem odnosu s Bogom, ekologiji, zlocinu i kazni, zivotu u visokorazvijenim društvima svemira, pravdi i krivdi, kulturnim mitovima i kulturnoj etici, duši, duhovnim partnerima, prirodi istinske ljubavi i nacinima velicanstvenog izrazavanja onoga dijela nas samih koji poznaje Bozanstvo kao naše prirodno nasljede. 

  • ISBN: 978-953-201-050-5
  • Izdavac: V.B.Z.
  • Godina: 2000.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 224
  • Format: 24,00×16,00 cm

Cijena: 89,10 kn