Rjecnik stilskih figura (Kresimir Bagic)

Zivimo u vremenu neogranicene komunikacije ogranicena broja informacija. Nove tehnologije, opca demokratizacija, spektakularizacija i komercijalizacija društva, mediji i reklama iznova upucuju na vaznost retorike koja teško shvativo predocava trenutacno razumljivom slikom. Ovaj rjecnik nastoji što preglednije izloziti nauk o figurama, navesti što prikladnije i raznovrsnije primjere upotreba pojedine figure, naznaciti povijest njezina razvoja i mišljenja o njoj te opisati njezinu ulogu i ucinke u recentnim govornim praksama. Ovisno o konkretnoj figuri navodeni su primjeri iz knjizevnosti, govorništva, religijskih tekstova, usmene kulture, novinskog, publicistickog i akademskog diskurza, enigmatike, razgovornog jezika, zargona, grafita i reklame.
 
Uz to povremeno je ilustrirana figurativnost izvan prostora jezika – u vizualnim praksama (slikarstvu, skulpturi, fotografi ji, karikaturi, stripu), glazbi, geometriji, matematici i sl. U zelji da se oblikuje što potpunija i iscrpnija informacija rjecnicka natuknica spaja leksikografski, raspravljacki i interpretacijski stil.
 
Svaki je rjecnik, kako je ustvrdio još Anatole France, "svemir poredan po abecedi". Nikad covjek ne zna kamo ce ga odvesti, kako iznenaditi, gdje i cime nagraditi.
 
 
O radu na knjizi autor Krešimir Bagic kaze: "Na ‘Rjecniku stilskih figura’ radio sam, s manjom ili vecom pomnjom, hobisticki i studijski,kao istrazivac i kao nastavnik, kao govornik i kao sugovornik, kao pisac i kao citatelj više od deset godina. Taj me posao vodio u mnoga nepoznata podrucja, širio granice mišljenja o jeziku i komunikaciji, nudio nove spoznaje ili barem upucivao na put prema njima. Vjerujem da me bavljenje figurama obogatilo i strucno i privatno te se nadam da ce citatelj na stranicama koje slijede moci prepoznati barem djelic fascinacije temom koja se krije iza njih."  
 
Knjiga sadrzi: 158 figura, iscrpne i pregledne natuknice (etimologija, odredenje i povijest figure te prikaz njezina funkcioniranja u govoru i tekstu), obilje komentiranih primjera iz knjizevnosti, razgovornog, novinarskog i akademskog jezika, religijskih tekstova i usmene kulture, pravnog i politickog govorništva, reklame i grafita, slikarstva, fotografije i stripa, glazbe i filma.

  • ISBN: 978-953-040-043-6
  • Izdavac: Skolska knjiga
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 372

Cijena: 219,00 kn