Roman lorda Byrona: Vecernja zemlja (John Crowley)

Jedan od ponajboljih suvremenih americkih spisatelja, John Crowley, s Romanom lorda Byrona: Vecernja zemlja prvi se puta pojavljuje u prijevodu na hrvatski. To je Crowleyjev cetrnaesti roman, izvorno objavljen 2005. godine. Crowley je spisateljsku karijeru zapoceo kao pisac fantastike, a od 1994. godine na Sveucilištu Yale predaje utopijsku fikciju, knjizevni zanr koji se odlikuje kreativnom snagom stvaranja novih, mogucih svjetova. U maniri pripovjedne tradicije postmodernizma, u središtu price je izgubljen pa pronaden rukopis, ni više ni manje nego roman romanticarskog pjesnika i genija lorda Byrona. U Crowleyjevoj konstrukciji rukopis romana od propasti je spasila, sacuvala i bilješkama popratila (!) njegova kci Ada, grofica Lovelace. Adu i njezinu majku Byron je napustio kad je imala nekoliko mjeseci, no zivot je provela obiljezena bajronovskim pecatom. Da bi zivotni krug bio zatvoren, Ada, inace izvanredna matematicarka, na rukopisu svoga oca radi pred vlastitu smrt koja je – gle opet romanticarskog motiva – zatice u tridesetim godinama.

Do suvremenih citatelja Roman lorda Byrona: Vecernja zemlja dolazi putem suvremenih posrednika: Alexandre Novak i Thee Spann, proucavateljice knjizevne baštine i informaticarske strucnjakinje koje, u formi zgusnutih e-mailova, istovremeno pripovijedaju vlastitu pricu, lezbijsku ljubavnu vezu. U Adinoj potrazi za ocem Alexandra prepoznaje i svoju vlastitu, buduci da je rad na romanu spaja s otudenim ocem, poznatim proucavateljem Byrona koji je po mnogocemu i sam bajronovski lik. U Crowleyjevu nas romanu mnogo toga fascinira: splet povijesnog i fikcionalnog, Adina genijalnost, kao i svijet devetnaestostoljetnog romantizma upisan u kodove suvremene kulture.

Roman lorda Byrona: Vecernja zemlja prevela je Lucia Leman, stvarajuci u prostoru hrvatskoga jezika cudesnu tvorbu Byronova fikcionalnog svijeta, a autor sugestivne naslovne ilustracije je Nenad Martic.

  • ISBN: 978-953-220-554-1
  • Biblioteka: Andrea Zlatar vam predstavlja
  • Izdavac: Algoritam
  • Godina: 2008.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 458
  • Format: 15,50×24,00 cm

Cijena: 118,30 kn