Romanticna revolucija (Tim Blanning)

Tri velike revolucije uzdrmale su svijet u vremenu oko pocetka devetnaestoga stoljeca. Prve dvije − Francuska revolucija i industrijska revolucija − nadahnule su mnogobrojna knjizevna djela. No treca − romanticna revolucija − bila je mozda najvaznija, najtemeljitija i najdalekoseznija. Od Wordswortha, Coleridgea, Burnsa i Byrona, preko Beethovena, Rossinija, Berlioza, Liszta i Wagnera, do Goye, Blakea, Turnera i Delacroixa, upravo su romanticari svojim djelovanjem bili revolucionarni, kršeci i odbacujuci umjetnicka pravila starog rezima.
„Apsolutna nutarnjost“ pojam je kojim Tim Blanning odreduje bit romantizma u ovom blistavom i sveobuhvatnom djelu. Iz njega proizlaze gotovo sva temeljna nacela kulture suvremenog svijeta: naglasak na genijalnosti, originalnosti i osobnom izrazavanju; dominacija glazbe; obuzetost spolnošcu, nestvarnim i podsvjesnim; uloga javnosti kao pokrovitelja umjetnosti; obozavanje umjetnika i umjetnosti. Bilo je to razdoblje u kojem je umjetnost zadobila svoje suvremeno znacenje. Umjetnici su postali veliki svecenici nove religije i kako su koncertne dvorane i umjetnicke galerije polako zauzele mjesto koje je dotad pripadalo crkvi, javnost je otkrivala svoje poštovanje slikama, poeziji i glazbi.
Tim Blanning opisuje izvore pojavnosti kulturne revolucije koja je postala temelj vremena u kojem zivimo te pokazuje kako se odjeci te revolucije nastavljaju osjecati i danas.
Tim Blanning profesor je suvremene europske povijesti na Sveucilištu u Cambridgeu i clan profesorskoga vijeca Koledza Sidney Sussex u Cambridgeu. Clan je i Britanske akademije. Sunday Times opisao ga je kao akademika „koji i naj ezotericniju temu moze uciniti iznimno zanimljivom“. Autor je više vrlo cijenjenih knjiga o europskoj povijesti osamnaestoga i devetnaestoga stoljeca, ukljucujuci The Pursuit of Glory: Europe 1648-1815 i The Triumph of Music.

  • ISBN: 978-953-297-330-3
  • Biblioteka: Duh vremena
  • Izdavac: Alfa
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 255

Cijena: 99,00 kn