Rosa candida (Audur Ava Olafsdottir)

Rosa candida je prica o sazrijevanju i potrazi za

ljepotom u svakodnevnom zivotu, dirljivi podsjetnik

na to da smo sposobni, ako se samo malo potrudimo,

obicne male stvari pretvoriti u izvanredno

i nesvakidašnje iskustvo.

Mladi Arnljotur sprema se napustiti svoj dom, svojeg autisticnog brata blizanca, svog osamdesetogodišnjeg oca i sumoran pejsaz lišajem prekrivenog stijenja od lave. Njegova je majka nakon automobilske nesrece, lezeci na samrti u skršenom automobilu, nekako smogla snage da telefonira svojim najmilijima i smirenim glasom podijeli posljednji savjet svojem sinu Arnljoturu, koji ju je slušao ne vjerujuci da su to posljednje rijeci koje ce cuti od najbliskije osobe u njegovu zivotu. Jer izmedu njega i majke postojala je posebna, cvrsta spona: vrt i staklenik u kojem su zajedno njegovali rijetku vrstu ruze s osam latica – Rosu candidu. U tom je stakleniku Arnljotur jedne noci vodio ljubav s prijateljevom djevojkom Annom, i ona je ostala trudna.

Za Arnljotura se tragicna smrt njegove majke pokazala stanovitim katalizatorom i prekretnicom u njegovu zivotu. Njegova i majcina zajednicka ljubav prema rijetkim vrstama ruza nadahne ga da napusti studij i otputuje u drevni samostan negdje u juznoj Europi, kako bi vratio sjaj njegovom nekad velicanstvenom, a sada zapuštenom vrtu. Dok nastoji obnoviti ljepotu vrta pod budnim okom svecenika filmofila, iznenada mu u posjet dolazi Anna s njihovom malom kceri, koju su zaceli one jedine noci kad su vodili ljubav u stakleniku. Brinuci se o vrtu i o kceri, Arnljotur polako preuzima razlicite slozene uloge, pretvarajuci se postupno iz nezrelog mladica u odraslog i odgovornog covjeka.

O AUTORICI:

Ava Olafsdottir rodena je 1958. godine u Rejkjaviku. Predaje povijest umjetnosti na Islandskom sveucilištu a organizirala je i brojne izlozbe i objavljivala clanke iz povijesti umjetnosti u strucnim casopisima. Prvi  roman, pod naslovom „Uzdignuta zemlja“, Ava Olafsdottir  je objavila 1998. godine, nakon cega su uslijedila još dva romana, a potom zbirka pjesama „Psalam o svjetlucanju“ objavljena 2010. Olaffsdottir je privukla paznju knjizevnih kriticara i publike svjezim pogledom na svakodnevni zivot kojim se odlikuju spomenute knjige ali i cijeli njezin knjizevni opus.

Njezine dvije najnovije knjige „L’Embellie“ i „Rosa candida“ proširili su krug njezinih poštovatelja i zasluzile jednodušne pohvale kritike koje su rezultirale knjizevnim nagradama – kao što su nagrada Nordic Council’s Literary Award, islandska DV Culture Award, The Prize for Icelandic Women’s Literature, a u Francuskoj je „Rosa candida“ dospjela u uzi izbor za nagradu Prix Femina 2010. te za Grand Prix des lectrices de Elle 2011.

  • ISBN: 978-953-303-620-5
  • UDK: 821.113.3-31=163.42
  • Biblioteka: Graham Greene
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Dora Macek
  • Broj stranica: 288
  • Format: 13,5×21 cm

Cijena: 152,10 kn