Sedam dana po Bosni (Ivan Lovrenovic)

U zrelo ljeto 2008. Ivan Lovrenovic zaputio se sa sinom Josipom, koji mu je u ovoj prilici bio suradnik, na višednevno putovanje po Bosni. Postojao je i formalni razlog, iako bi se vjerojatno putovalo i bez njega: serijal reportaza koje ce biti objavljene u sarajevskome magazinu Dani. Premda se išlo autom, sam model putovanja bio je vrlo starinski i skoro bez presedana u našoj novijoj prozi. Poput francuskih, engleskih, njemackih ili austrijskih putnika, koji su kroz devetnaesto stoljece pohodili Bosnu, vrlo cesto po zadaci dobivenoj na dvoru, a rjede kao avanturisti, znatizeljnici i pioniri u otkrivanju bliskoga Orijenta. Ti su putnici otkrivali Bosnu na jednom od njezinih zalazaka i javljali su zapadnim dvorovima kako stoje stvari s turskom vladavinom, bi li se ta neobicna pokrajina kako mogla preoteti, ali i kakvi su njezini obicaji, kako se zivi u tim gradovima i selima. Tako je, na kraju, nastala citava golema biblioteka knjiga putopisaca po Bosni, od kojih neke nikada nisu ni prevedene, ali vecina jest. Tako je, moglo bi se reci, nastao i poseban zanr bosanskih putopisnih izvještaja.
Ti su stranci, obicno, putovali od caršije do caršije, susretali ljude i razgovarali s njima, a u stankama bi, oni ili njihovi pratitelji, olovkom ili perom i tušem skicirali i crtkali vedute gradova, zanr slicice na kojima bi pokušavali zaustaviti ono najkarakteristicnije od lokalnoga zivota. U narednih stotinjak godina mnogi su se bosanski pisci i mudraci dobro morali potruditi da objasne, najprije sebi i svojima, a potom, mozda, i svijetu kako to i nije bilo najkarakteristicnije. Ali to je vec druga prica.

Lovrenovic je preuzeo nešto u tonu i smislu od  starog bosanskog putnickog zanra. Iako je putovao kao domaci, a još uvijek ne kao stranac, savršeno je ovladao umijecem da predjele kroz koje prolazi gleda prvi put. Njegovo znanje o toj zemlji je potpuno, kao u izvještajima koje su svojim glavarima s puta pisali bosanski fratri (na koji se zanr takoder naslanja ova proza), ali ono je istovremeno nenametljivo i- na neki nacin- vazno samo prici u koju je upisano i nicemu drugom, i nikome drugom.
Ono što ovu prozu cini zacudnom jest to što ona, mimo svojih zanrova, biljezi malo o zivome svijetu. Putuje se, uglavnom, po grobljima i okolo njih, obilazi se nevidljivi svijet, u kojemu su najzivlja imena i toponimi. Medutim, atmosfera nije ni tmurna, ni grobljanska – o, daleko od toga! – rijec je o prozi ispunjenoj vedrinom i nevjerojatnim unutarnjim ozarenjem. Kao stari fratar koji se oprašta od ovozemaljskog zivota, vjerujuci u Kraljevstvo Nebesko, tako se pisac oprašta s jednom Bosnom. Velika je to prica, nakon cijeg se citanja i gledanja, covjek osjeti sretnim što je postojala.
           
Miljenko Jergovic

„U cjelokupnom je djelu Lovrenovicevom Bosna jedina opsesivna tema. Taj sveti i ukleti trokut ima danas u Lovrenovicu najsjajnijeg zivuceg tumaca“
Muharem Bazdulj

Bilješka o autoru fotografija

Josip Lovrenovic roden je 1976. godine u Banjoj Luci. Akademski slikar-graficar.  Pohadao Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu do ratne 1993. godine, a maturirao na Grafickom odsjeku Srednje škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 1994. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Graficki odsjek, u klasi prof. Frane Pare. Završio postdiplomski studij na Grafickom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Warszawi 2005. godine.

Grafike, crteze i slike izlagao na mnogim grupnim izlozbama u Sarajevu, Zagrebu, Grazu, Mostaru, Warszawi, Karlovcu, Tuzli, Krapini, Rijeci, Trstu. Samostalne izlozbe imao u Warszawi, Grazu, Splitu i u Sarajevu. Radi na grafickoj i likovnoj opremi knjiga. Sudjelovao u radu brojnih likovnih kolonija te u pokretanju i realizaciji razlicitih umjetnickih, scenskih i filmskih projekata.

Clan je Udruzenja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Hrvatskoga društva likovnih umjetnika. Radi kao scenograf u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

  • ISBN: 978-953-303-061-6
  • UDK: 886.2-9
  • Biblioteka: Cicero
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2009.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 248
  • Format: 13,80×21,00 cm

Cijena: 116,10 kn