Seksualni stavovi (Vern L. Bullough, Bonnie Bullough)

Slavni seksolozi i povjesnicari, profesori Vern i Bonnie Bullough, u ovoj knjizi potanko izlazu i komparativno suceljavaju mitove i cinjenice o seksualnim obicajima i etici. Krecuci se od antike, preko srednjovjekovnog kršcanstva, islama te kineskih i indijskih kultura i religija, autori ispituju porijeklo i oblik razlicitih seksualnih "tema", od prostitucije, pornografije, opscenosti, masturbacije, transseksualizma, transvestizma, do menstruacije, pobacaja, golotinje i drugog. Autori nastoje svoje istrazivacko ocište uciniti što transparentnijim i otvorenijim, iako ne nijecu da je ono neizbjezno omedeno zapadnim kulturnim horizontom.

Prikazujuci u ovoj knjizi kako pretpostavke o ljudskoj seksualnosti u prošlosti kao i danas podrivaju stavove o moralnosti, Vern i Bonnie Bullough dolaze do zakljucka kako pojam moralnosti valja preopisati i iznova osmisliti u svjetlu modernih društvenih promjena.

U ovom izvrsnom kulturno-povijesnom pregledu pokazuje se kako jemitove u društvenim, moralnim i religijskim stavovima cesto podupirala i sama znanost te kako je dug i trnovit put njihova razvrgavanja.

Proucavanje seksa bilo je tabuizirano podrucje, a po mnogo cemu takvim i ostaje. Ima mnogo razloga za to. Jedan je taj što još od viktorijanskog doba prevladava mišljenje da odredene teme, medu njima i seks, nisu prikladne za javnu raspravu. Posljedica tog stava je da se dobar dio rasprava o seksu vodio u tajnosti, što je plodno tlo za pogrešne informacije. Drugi je razlog taj da je za mnoge seksualna aktivnost grijeh, osim u svrhu prokreacije. Stoga su se u razgovorima o seksualnim pitanjima cesto naglašavale popratne grozote, barem u javnim raspravama.

Ocito je da društvo mora ozbiljno ponovno vrednovati svoje nekadašnje stavove prema seksualnosti. Ako ova knjiga ima poruku, ona glasi da se zapadno društvo osjecalo nelagodno spram seksualnosti, a zapadnjaci i zapadnjakinje puni su stida, tjeskobe i straha zbog nje. Gledano unatrag, cini se da smo gotovo svjesno prihvatili stavove prema seksu zbog kojih smo bili nesretni, frustrirani i neprijateljski raspolozeni. Nadamo se da ce, kad se pomirimo s vlastitom seksualnošcu, taj uzrok frustracije biti uklonjen.

  • ISBN: 978-953-303-311-2
  • Biblioteka: Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2011.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Igor Buljan
  • Broj stranica: 328

Cijena: 29,00 kn