Skriveno u oku (Helena Sablic Tomic)

Nova knjiga Helene Sablic Tomic Skriveno u okuzbirka je kratkih prica i po­etskih eseja koja donosi intimisticke zapise, putopisne crtice te intrigantne i britke društvene komentare iz svakodnevlja. Povod za pricu su gradovi i prostori Srednje i Jugoistocne Europe.

Ovi prozni medaljoni nastajali su godinama, organizirani su kao unutarnja iskustva stecena na putovanju, kroz njih su oblikovana sjecanja, ironicne introspekcije, ljubavni govor, impresije pune bajkovite atmosfere nekog krajolika. Kroz tridesetak literarnih veduta o hrvatskim i europskim gradovima citateljima ce se pribliziti njihova osobna prica koja se ne zbiva samo na njegovim ulicama vec koja dolazi i kroz odškrinute prozore, koja se širi njegovim dvorištima, kroz koju se ulazi u njegovu privatnost.

U ovim mikroesejima o mirisima koji dominiraju u pojedinim gradovima kao što su Osijek, Petrovaradin, Vukovar, Ilok, Tuzla, Banja Luka, Pecuh, Ptuj, Varazdin, Sisak, Delnice, Rijeka, Lun, Hvar, Ston, Graz, Brno, Prag, Pozega, Samobor, Sarajevo, Kraljeva Sutjeska, Sombor, Skopje, Bitola, Struga, Zemun, …, zaustavit ce se duh njihove spomenicke baštine, kulinarska umijeca kojima su oznaceni, kao i intrigantne price o njegovim stanovnicima koje se prenose s koljena na koljeno. 

Price o gradovima nalikovat ce na price o zidovima identiteta u kojima ce se citatelji osjecati posve uvuceni u koloplet slozenih suodnosa objekta, prostora, stvarnosti, sjecanja i osjecaja tako da ce se i oni sami nakon procitanoga zapitati zašto se vracaju upravo njima s nakanom da uspostave neki novi odnos sami sa sobom i s neobicnim javnim prostorom.

O autorici:

Helena Sablic Tomicsveucilišna je profesorica, teoreticarka knjizevnosti te ugledna knjizevna kriticarka. Autorica je desetak knjiga, od toga tri kultne knjige objavljene u Nakladi Ljevak (Intimno i javno, Dnevnik nevidljivoga, O strasti, citanju, dokolici). Napisala je scenarij za nekoliko dokumentar­nih filmova, izmedu ostalih o Ireni Vrkljan i Bozidaru Violicu. Dobitnica je uglednih nagrada za svoj knjizevni rad.

  • ISBN: 978-953-303-861-2
  • Biblioteka: Otvorena knjiga
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2015.
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 188
  • Format: 13,8×21 cm

Cijena: 134,10 kn