Slast zivota (Paulus Hochgatterer)

Sedmogodišnja Katherine, nedugo nakon Bozica, provodi ugodnu vecer sa svojim djedom, koju prekida pojava nocnog posjetioca, s kojim njezin djed izlazi u dvorište. Kad Katherina napokon krene potraziti djeda, nade ga razmrskane glave. Šok je toliko velik da djevojcica zanijemi i hitno joj je potrebna psihološka pomoc. Lokalni psihijatar Raffael Horn, premda vec ima i više pacijenata nego što moze izdrzati, ipak prihvaca slucaj i tako se  nezeljneo uplice u raspetljavanje ubojstva. Polako pokušava razgrnuti djevojcicin otpor, i od nje doznati vazne tragove, ako ne vec i identitet ubojice. Time bi psihijatar pomogao policiji, posebice komesaru Kovacsu, s kojim je vec prije suradivao kod sprecavanja samoubojstva nestabilnoga pacijenta. Kovacs, koji je nakon propaloga braka i aktualne, distancirane veze, i sam lagano psihicki nestabilan, shvaca da se ne radi o nesretnom slucaju, nego o hladnokrvnom i planiranom ubojstvu. Istovremeno netko u gradicu okrutno ubija zivotinje. Postoji li neka veza izmedu tih zbivanja?U svakom slucaju radi se o psihopatu. No hoce li Kovacs uspjeti raspetljati slucaj?

Slast zivota Paulusa Hochgatterera upecatljiv je roman, cijoj sazeti izraz lako postize mocan umjetnicki efekt. Tocno odredujuci motive, suptilno preplicuci i povezujuci perspektive sedam likova, Hohgaterer oblikuje u velikom stilu citav jedan zagonetan svijet koji se proteze od  rucice, koja ne ispušta figurice iz igre „covjece, ne ljuti se”,  do zvijezda koje detektiv promatra kroz teleskop.

Roman koji je ironicno nazvan Slast zivota, suptilno je i široko postavljen psihološki triler isprican iz ocišta nekoliko pripovjedaca u prvom i trecem licu. Paulusu Hochgatterer je jedan prepoznatljiv knjizevni zanr posluzio izmedu ostalog da opiše privatni zivot psihijatra i precizno progovori o njegovim brojnim pacijentima i njihovim medicinskim dijagnozama. Komesar Kovacs i njegova razmišljanja samo su povodi za analizu mnogih zanimljivih slucajeva. Rijetko kada je zanrovska knjizevnost otvorila toliko vaznih pitanja kao što je slucaj s ovom romanom. Hochgatterer ne vidi zlocin kao ekstremni pojedinacni cini, vec nasilni akt u kojem sudjeluje svatko na svoj nacin, i u konacnici citava ljudska zajednica. Slast zivota Paulusa Hochgatterera uistinu je vrstan triler, napisan sa svojstvenom oštrinom, humorom i muzikalnošcu. Ispod kriminalistickog zapleta ovdje se ponovno radi o uznemirujucim egzistencijalnim pitanjima, i stvarnosti koju dijelimo i  stvarnosti u kojoj i sami sudjelujemo.

O autoru:

Paulus Hochgattere roden je 1961. godine u Amstettenu, Donja Austrija. Zivi i radi u Becu kao djecji psihijatar i pisac. Roman Slast zivota ovjencan je nagradom Deutscher Krimipreis za najbolji kriminalisticki roman objavljen na njemackom jeziku 2007. godine, te prestiznom nagradom Europske unije 2009. godine. Austrijsku nagradu za umjetnost i knjizevnost primio je 2010. godine.

  • ISBN: 978-953-303-853-7
  • Biblioteka: Graham Greene
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Andy Jelcic
  • Broj stranica: 280
  • Format: 13,3×20,4 cm

Cijena: 107,10 kn