Slikar lepeza (Hubert Haddad)

Na sjeveroistoku otoka Honshua, s pogledom na planinu Jimuru, u malom, idilicnom pansionu gospe Hison, Matabei Reien pronalazi svoje skrovište od svijeta. U tom nesvakidašnjem svratištu, ucahurenom izmedu planine i Pacifika, Matabei ce s vremenom dobro upoznati niz slikovitih i osebujnih stalnih gostiju, pa i pronaci ljubav svog zivota.

Iza svratišta prostire se prekrasan vrt izgubljen u vremenu, gdje Matabei otkriva starog majstora vrtlara, za kojeg se pokazuje da posjeduje nesvakidašnji talent oslikavanja lepeza. Matabei uskoro postaje vjeran ucenik starog Osakija, i otkriva koliko zen mudrosti se krije u svakodnevnoj brizi o vrtu i njegovim tajnama.

Slikar lepeza stilski je vrsno izveden roman, koji mozda ponajprije podsjeca na "Svilu" Alessandra Baricca. S nekoliko pripovjednih okvira i s nizom umetnutih haikua, Haddad se pokazuje kao majstor suptilnog oblikovanja recenice, neprimjetnih prijelaza s jedne pripovjedne ravni na drugu i nevjerojatno snazne vizualizacije prostora kroz tekst.

O autoru

Hubert Haddad (1947., Tunis) francuski je romanopisac, pjesnik, dramaturg, esejist, slikar i povjesnicar umjetnosti tuniskog podrijetla. Autor je 26 romana, 10 zbirki prica, 13 zbirki poezije, 14 zapazenih eseja i 10 drama. Za svoj opus dobio je niz priznanja, a roman "Slikar lepeza" osvojio je 2013. nagradu Prix Louis-Guilloux i priznanje Francuskog društva pisaca (Grand prix de littérature de la SGDL), a 2014. nagrade Océans France Ô du livre i Biblioblog. Zivi i radi u Parizu, slika, piše i vodi radionice kreativnog pisanja.

  • ISBN: 9789537953379
  • Izdavac: Edicije Bozicevic
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Dubravka Celebrini
  • Broj stranica: 124

Cijena: 99,00 kn