Slobodna nedjelja: kultura u nestajanju? (Gordan Crpic, Mijo Dzolan (uredili))

Bez obzira je li nedjelja sekularna ili vjerska, posvecena vjerskom zivotu, obitelji ili društvenom zivotu, vazno je da bude neradna kako bi bila slobodna, kako bi se  ocuvalo ljudsko dostojanstvo i kako bi se zajednica, obiteljska ili društvena mogla izgraditi te na taj nacin pridonijeti razvoju hrvatskog društva. Zajednicki je to zakljucak kvalitativnog istrazivanja mladih znanstvenika Hrvatskog katolickog sveucilišta, prvog u njihovoj mladoj povijesti, na populaciji radnica i radnika koji rade nedjeljom. Rezultati istrazivanja i refleksija istih prezentirani su u knjizi cija je namjera još jednom svratiti pozornost javnosti na taj goruci problem u hrvatskome društvu.

Naime, nakon višegodišnjih pokušaja da se upozori na ljude koji su nedjeljom primorani raditi u trgovinama, nakon niza inicijativa, što crkvenih, što društvenih i pokušaja zaštite tih ljudi ova knjiga zorno pokazuje da se radi o izrabljivanju pa i ponizavanju, pri cemu su prava tih radnika „papirnata“, a na koja se pozivaju i krupni kapital i drzavni cinici. Knjiga daje realan opis zivota ljudi, napose zena koje zive i rade skrivene od naših pogleda i javno je njihovo prikazivanje pod kutom pod kojim se ne vidi bijeda i tuga koju su prisiljene zivjeti.

Knjiga je izišla kao suizdanje cak cetiriju institucija: Hrvatskoga katolickog sveucilišta, Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, Franjevackog instituta za kulturu mira i Kršcanske sadašnjosti.

  • ISBN: 978-953-11-0835-5
  • Izdavac: Krscanska sadasnjost
  • Godina: 2014.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 179

Cijena: 63,00 kn