Slom država


"Šezdeset ljudi. 0,00001 posto svjetskog stanovništva. Taj promil promilovog promila dovoljan je da civilizacija kakvu poznajemo sklizne u kaos i bezvlašće. Zahvaljujući tehnološkom razvoju, koji je unaprijedio oružja do granice masovnog istrebljenja, samo je, dakle, 60-ak ljudi, dovoljno odlučnih, moralno pomaknutih i naoružanih jednom jedinom nuklearnom (ili nekom sličnom iz arsenala oružja za masovno uništenje) bombom dovoljno da iluziju mira i napretka u kojoj živimo rasprši u komadiće. I to za mnogo stoljeća unaprijed. To je zastrašujuća, i ne manje realna, vizija koja je nadahnula britanskog diplomata Roberta Coopera da napiše knjigu »Slom država« u kojoj se bavi mogućnostima i putevima ostvarivanja održivog, mirnog razvoja u svijetu. Foreign affairs ga je, kad je 2003. godine objavljena knjiga u originalu, nazvao europskim Huttingtonom ili Fukuyamom, to jest prorokom novoga svjetskog poretka. (Jasmin Klarić, Glas Istre)
U svojoj vrlo hvaljenoj knjizi Slom država (osvojila je i dvije najuglednije nagrade za političku knjigu godine) Robert Cooper iznosi radikalno drugačiju interpretaciju novoga svjetskog poretka nakon sloma komunizma zastupajući pritom tezu kako danas u svijetu postoje tri osnovna tipa država.
Prvu skupinu čine predmoderne države poput Somalije, Afganistana i Liberije. To su države pred modernog svijeta u kojima vlada postimperijalni kaos. Drugu čine moderne države (Cooper ih samo uvjetno naziva ""modernima"") poput Kine, Brazila i Indije. To je svijet u kojem je krajnji jamac sigurnosti još uvijek sila, svijet u kojem se granice mogu mijenjali silom, a države su uvijek spremne upotrijebiti silu jedna protiv druge. Treću skupinu čine postmoderne države poput Japana, te onih unutar Europske unije a koje funkcioniraju na temelju otvorenosti, poštivanja zakona i zajedničke obrambene politike. Sjedinjene Države još trebaju odlučiti hoće li se pridružiti post modernom svijetu uzajamne suradnje ili će se držati politike unilateralizma i sile.
Prema Cooperu najvažnije pitanje s kojim se suočavaju države postmodernog svijeta jest kako se nositi sa svijetom u kojem balistički projektili i teroristi ne poznaju granice i u kojem vojni savezi više nisu jamstvo sigurnosti,
""Dvadeset prvo stoljeće moglo bi biti najgore razdoblje europske i svjetske povijest*’, upozorava u svojoj knjizi Cooper.
Slom đrživa nužno je štivo za sve one koji žele razumjeti svijet u kojem trenutačno Živimo, britko upozorenje supersilama, te hvalevrijedan pokušaj predviđanja međunarodnih odnosa u 21. stoljeću.
"

  • Broj stranica: 221
  • Jezik: hrvatski
  • Godina izdanja: 2009
  • Uvez: meki
  • ISBN/EAN: 9789531209946
  • Mjere proizvoda: 21×15 cm
  • Autor: Robert Cooper

Cijena: 79,00 kn