Snovi pod Trecim Reichom (Charlotte Beradt)

U ovoj metodološki i konceptualno jedinstvenoj knjizi njemacka novinarka i publicistkinja Charlotte Beradt donosi i komentira sadrzaje mnoštva snova koje su Nijemci razlicite dobi i društvenog statusa (od vlasnika tvornice do cistacice, od obrtnika i trgovaca do studenata, lijecnika i cinovnika, a medu njima je niz Zidova) usnili, a ona ih anketiranjem prikupila u prvom razdoblju nacistickog rezima od 1933. do 1939. godine.
Ova zbirka snova pruza nešto što ne nudi nijedna druga vrsta povijesnih izvora, naime zaprepašcujucu promjenu perspektive koja proširuje vidokrug i otvara slojeve do kojih ne dosezu cak ni dnevnicke zabilješke. Zabiljezeni snovi uvode nas u niše naizgled privatne svakodnevice, u koju prodiru valovi propagande i terora.
Sanjaci vide kako se citav tehnicki aparat moderne civilizacije (ministarstva, carinske postaje, škole, vojarne, zatvori, bolnice, policijske uprave…) pokrece i kako se svaljuje na njih ne bi li usmjerio, promijenio ili izoblicio njihovo vlastito ponašanje. U snovima se s tjeskobnom jasnocom pokazuje kako sve što ima udjela u olakšavanju ili reguliranju moderne svakodnevice, u nacizmu istodobno covjeka lišava njegova osobnog integriteta. Na covjeka se vrši prisila da pjeva kao i drugi, da pozdravlja kao i drugi, da govori kao i drugi, da bude pasivan sudionik; prisile su to kojima sanjac nastoji umaci tako što im se podcinjava. Vlastite misli bivaju otudene tako što se prilagoduju propagandnim frazama: od obaveze da se govori do zapovijedi da se šuti, dapace, do zabrane sanjanja kao krajnje konzekvence terora u mediju sna.

Charlotte Beradt (1907-1986), odrasla je u Berlinu u zidovskoj trgovackoj obitelji, do dolaska nacista na vlast radila je kao novinarka i publicistkinja. Bila je clanica Njemacke komunisticke partije, ali ju je napustila zbog neslaganja sa sve vecom staljinizacijom. Godine 1939. emigrirala je nakratko u Englesku, a od 1940. zivi u New Yorku. Poslije rata postala je stalna suradnica zapadnonjemackog radija i pocela objavljivati priloge u casopisima i novinama u domovini, a bavila se i prevodenjem s engleskoga na njemacki; medu ostalim prevela je više eseja H. Arendt, s kojom se i sprijateljila. Njezina prva knjiga Snovi pod Trecim Reichom (Das Dritte Reich des Traums) u Njemackoj je objavljena 1966, a u SAD-u 1968. Godine 1969. objavila je biografiju socijaldemokratskog, odnosno komunistickog politicara Paula Levia. Godine 1973. priredila je knjigu pisama Rose Luxemburg svojoj tajnici i prijateljici Mathilde Jacob.

  • ISBN: 9789532602432
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 116
  • Format: 14,5×21 cm

Cijena: 63,00 kn