Soba kao zavicaj (Branislav Glumac)

Vlastita soba kao mjesto obracunavanja sa samim sobom i putovanje u višeslojnost meduljudskih odnosa.

Branislav Glumac ne prestaje nas iznenadivati. Poslije specificnog interpunktuarija što ga je razvio kao dio svoje novije poetike sada nas stavlja pred gotov cin s prozom za koju ne znamo u koji bismo je zanr svrstali. U njoj se sudaraju i memoarizmi, i autobiografizmi, i esejizmi, i feljtonizmi, i vinjetizmi, i okusi pjesme u prozi, i konfesionalizmi, i polemicke sjekire i politicke grilje – autor se nicega nije libio i od mješavine svega toga stvorio je zanr koji ce tek dobiti svoje knjizevno-povijesno i teorijski fundirano ime/naziv.

U sobi ispovjedaonici pisac se ispovijeda sebi samome. Gleda se u oci i kaze si sve u lice. Razgovor sa samim sobom bude mu vrlo ljekovit. Pisac se pere deterdzentom krajnje iskrenosti.

Lakše mu je ovako cistome.

Branislav Glumac (10. VI. 1938). U Virovitici je 1957. završio gimnaziju; diplomirao studij jugoslavistike 1973. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1962. djeluje kao profesionalni knjizevnik. Objavljuje pjesme, pripovijetke, novele, romane, drame te likovne i knjizevne kritike u novinama i casopisima (Krugovi, Knjizevnik, Polet, Vidik, Delo, Knjizevne novine, Forum, Kolo, Republika, Savremenik, Telegram, 15 dana, Polja, Revija, Knjizevna republika i dr.). Široku je popularnost stekao eksperimentalnim romanom Zagrepcanka (1974), pisanim tehnikom struje svijesti. Uz dozivljaje glavne junakinje, opisuje i sukob generacija.

  • ISBN: 9789533046860
  • Izdavac: V.B.Z.
  • Godina: 2015.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 184

Cijena: 107,10 kn