Spijun kojeg smo voljeli (Stevan Dedijer)

Stevan Dedijer (Sarajevo, 1911.- Dubrovnik, 2004.) – fizicar, novinar, padobranac, diplomat, obavještajac, znanstvenik, sveucilišni profesor, clan Švedske akademije znanosti, poliglot, utemeljitelj koncepta poslovnog obavještavanja (business intelligence)… – bio je jedan od sudionika najvaznijih dogadaja 20. stoljeca i jedan od rijetkih koji su ih i sami kreirali. Bio je jedan od prvih i najglasnijih srpskih intelektualaca koji su se aktivno pobunili protiv Miloše-viceve velikosrpske agresije – pocetkom devedesetih svojim javnim istupima nedvosmisleno je osudivao Miloševicev rezim i ogradio se od njega i njegovih velikosrpskih pretenzija.
U svojoj je obiteljskoj povijesti objedinio Crnu ruku, Kraljevinu SHS, školovanje u inozemstvu, Ameriku, vazne bitke Drugoga svjetskog rata, odanost Titovu rezimu, disidentstvo, vrhunsku znanstvenu karijeru na jednom od najpres-tiznijih svjetskih sveucilišta i aktivnost u mirovini, u dubokoj starosti. Svoju zivotnu avanturu kroz turbulentna stoljeca zapoceo je školovanjem u Rimu; u doba Velike krize 1929. imigrirao je u SAD, gdje je na Sveucilištu Princeton diplomirao teorijsku fiziku. Ondje gaj e zatekao Drugi svjetski rat; odlucio je prijaviti se u OSS, pretecu CIA-e, no kad su Amerikanci otkrili da je njihov nesudeni obavještajac komunist, odmah je izbacen. Potom se prijavio u americku 101. zracnu diviziju, gdje je sluzio od 1942. do 1945. kao padobranac i tjelohranitelj generala Taylora.
Po završetku Drugog svjetskog rata Dedijer se vratio u Jugoslaviju i postao jedan od kljucnih sudionika u stvaranju nove drzave: bio je novinar u beogradskoj Borbi, a zatim ga je, kao fizicara, nova vlast angazirala na izradi »Titove« atomske bombe. Svjestan besmislenosti takve ideje, poceo je kritizirati komunisticku vlast i Tita i tako je zapocela njegova disidentska faza – bio je degradiran, i profesionalno i osobno, a u šest godina vlasti su mu trinaest puta odbile izdati putovnicu. Kad ju je napokon dobio, odlucio je emigrirati; najprije je otišao u Dansku, u Institut za teorijsku fiziku Niels Bohr, da bi se na koncu skrasio u Švedskoj, na Sveucilištu u Lundu, gdje je osnovao Research Policy Institute. Bio je i poznati svjetski strucnjak i savjetnik za prikupljanje poslovnih informacija.
Njegova zivotna prica koja odiše optimizmom, vedrinom i razigranim smislom za humor – prvi put objavljena posthumno u ovoj knjizi – bogat je uvid i slika covjeka ciji je zivot bio izniman, baš kao i povijesni dogadaji kojima je svjedocio. U zabilješkama koje je pisao i prikupljao zadnjih dvadeset godina svoga zivota, Stevan Dedijer dijeli s nama svoje cudesne avanture kroz objektiv svog neizljecivo optimisticnog i znatizeljnog uma.

  • ISBN: 9789533042879
  • Biblioteka: Ambrozija
  • Izdavac: VBZ
  • Godina: 2011.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 252
  • Format: 15,00×23,50 cm

Cijena: 107,10 kn