Splicani u Zagrebu (Mario Nepo Kuzmanic)

Knjiga „Splicani u Zagrebu“ svojevrstan je doprinos poznavanju demografije Splita i Zagreba kao i njihovih medusobnih odnosa. Na samomo pocetku citiram svoj clanak  „Split kroz demografiju“ u kojem iznosim kako se kroz brojeve moze analizirati povijest grada, nasuprot dojmovima ,koji su u dosadašnjim analizama Splita dominirali.

Iznesene podatke, u prvom redu one koje se odnose na iseljavanje iz Splita u pojedinim razdobljima, koristiti cu za utvrdivanje useljavanja u Zagreb. Analiza useljavanja u Zagreb sastoji se iz dva dijela.U prvom dijelu analiziram konkretne obitelji (oko 190 ) koje su se u Split doselile prije 1832.godine, a u drugom dijelu na temelju podataka o iseljavanju iz Splita, te procjeni koji je postotak od njih u pojedinim razdobljima iselio u Zagreb, utvrdujem broj Splicana u Zagrebu.

Kada govorimo o Splicanima u Zagrebu, rijec je o onima koji su u Splitu proveli nekoliko stoljeca, ali i onima koji su se u Splitu samo rodili. Knjigu završavam pregledom 748 najbrojnijih prezimena u Splitu 2001.godine (ciji je broj od 50 do 850 clanova), te koliko ih je bilo 1948.godine.U istoj tabeli za navedena prezimena dajem broj clanova u Zagrebu 1948. i 2001.godine.

Mario-Nepo Kuzmanic

  • ISBN: 9789535853510
  • Izdavac: vlastita naklada
  • Godina: 2015.
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 143

Cijena: 90,00 kn