Split za pocetnike (Renato Baretic i Ivica Ivanisevic)

Jeste li znali da ce vam sugovornik u Splitu izrazom “A?” poruciti da vas nije najbolje cuo, izrazom “AE!” ili “E!” izraziti suglasnost s vašim stavom, izrazom “EEE…” se naizgled sloziti s vama, ali izraziti i stanovitu sumnju u vašu tvrdnju, a izrazom „AJME!“ podijeliti s vama citav spektar osjecaja – od veselja ili uzasa do straha ili ushita?

Nepretenciozni i poucnozabavni vodic Split za pocetnike nastao zajednickim snagama iz pera novinara i pisaca Renata Baretica i Ivice Ivaniševica, dobrohotni je pokušaj uravnotezenja odnosa prema gradu kojeg i obozavatelji i mrzitelji tretiraju s podjednakim manjkom zdrava razuma. O Splitu je vec napisano mnogo ozbiljnih, temeljitih, ucenih i mudrih knjiga, no autori porucuju da Split za pocetnike nije jedna od njih. Radi se tek, kako i naslov sugerira, o prirucniku za pocetnicko, površinsko snalazenje u jednom starom, vazda vrijucem gradu.

Osim osnovnih izraza razumijevanja u Splitu, vodic Split za pocetnike upoznat ce citatelje i s mnogim drugim, Splitu svojstvenim pojavama, pojmovima i osobama. Saznat ce što se zapravo dogada kada Splicanin nekoga uvati u dir, i kako se u slucaju da zapuše jugo najpametnije kloniti svih, posebice onih sa smiješkom na licu. Citatelji ce opaziti da su rubne pojave, fenomeni i osobe cesto dobili izdašniji prostor od dogadaja i aktera ciji je povijesni znacaj nesumnjivo mnogo veci. Autori porucuju da su time samo htjeli upozoriti na cinjenicu kako povijest jednoga grada nije skup cinjenica o velikim i vaznim zbivanjima te njihovim pokretacima: historija se dogada i na sporednim kolosijecima zivota, pišu je i ljudi iz partera, s margine, mali i obicni, baš kao i oni veliki i neobicni.

Brojne podatke, manje poznate široj javnosti, autori su pronalazili na raznim stranama, cesto ni sami dotad ne znajuci za njih, a temeljna namjera bila je iznjedriti štivo ugodno za citanje, koje ce zrcaliti ponešto od duha grada i njegovih stanovnika. A za sve koji ce „grintati“ kako neki bitni pojmovi nisu ušli u ovu knjigu, na kraju su rezervne stranice s abecedarijem i odgovarajucim prostorom, tako da joj i sami, svojim upisima, mogu pridonijeti.

  • ISBN: 9789533431574
  • UDK: 821.163.42-91
  • Izdavac: Znanje
  • Godina: 2015.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 256

Cijena: 39,00 kn