Starim cestama do mora (Lara Cernicki, Staso Forenbaher)

Tijekom 18. i 19. stoljeca kroz šumovite predjele Gorskog kotara sagradene su cetiri ceste koje su povezale Panonsku nizinu s Hrvatskim primorjem. Izgradnju Karoline, Jozefine, Lujzijane i Rudolfine pokrenuli su austrijski vladari po kojima su dobile svoja imena, no projektirali su ih vecinom hrvatski inzenjeri i gradile ruke domacih majstora i tezaka te pripadaju hrvatskoj graditeljskoj i kulturnoj baštini.
 
Iako je donedavno sav promet prema moru tekao ovim starim prometnicama, mnogi ne znaju ni imena cesta kojima su se godinama vozili, a posebno ne kakvi se sve biseri kulturne i prirodne baštine kriju uz njih. Knjiga Starim cestama do mora prvo je izdanje u kojem su detaljno opisane trase sve cetiri povijesne ceste, onako kako su gradene, poboljšavane i mijenjane, sve do zadnjih varijanti koje su i danas u upotrebi.  
Krenete li od Karlovca ka moru neoptereceni zurbom i opremljeni ovom knjigom, otkrit cete kakve sve ljepote skrivaju predjeli jugozapadno od Karlovca.
 
Ova knjiga stvarana je nekoliko godina, postupno i vrlo detaljno. Autori su prevalili tisuce kilometara autom, biciklima i pješice, snimili desetak tisuca fotografija, prelistali brojne stare knjige i dokumente, provlacili se kroz gustiše u potrazi za odbacenim miljokazima i u mahovinu zaraslim natpisima i u svako slovo knjige unijeli puno ljubavi i entuzijazma. Posebnu vrijednost knjige predstavljaju prikazi nekih gradevinskih spomenika koji se sada po prvi puta predstavljaju javnosti, kao i detaljni opisi dionica koje su vec dugo izvan upotrebe i kojima se moze proci samo pješice ili brdskim biciklom.
 
Knjiga je namijenjena svima onima koje zanima prirodna i kulturna baština Hrvatske, svima kojima put do mora i nazad ne znaci nuzno utrku s vremenom, svima koji radije putuju biciklom nego autom, svima koji na povratku s mora zele iskoristiti još nekoliko preostalih sati suncanog vremena za izlet u prirodu, svima koji traze trenutak mira i spokoja u osamljenoj kapelici pokraj rijeke, svima koji ceznu za osvjezenjem pod slapom sedrene barijere… jednom rijecju svima onima koji uzivaju u lijepom.
 
Na starim cestama više nema puno prometa. Knjiga Starim cestama do mora poziva vas da se njima provezete opušteno, uzivajuci u krajolicima, gradevinskom umijecu i smislu za lijepo kojima su ih obiljezili njihovi graditelji. Mozda cete barem nakratko osjetiti duh davnih vremena kada se putovalo kocijom i zapreznim kolima, a udaljenost, brzina i vrijeme imali su posve drugacije, danas vec zaboravljeno znacenje.

  • ISBN: 9789535575245
  • Izdavac: Libricon
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 208
  • Format: 15,5×23,5 cm

Cijena: 180,00 kn