Starim cestama preko Velebita (Staso Forenbaher, Lara Cernicki)

Knjiga Starim cestama preko Velebita svojevrsni je nastavak knjige Starim cestama do mora koja se od objavljivanja do danas prodala u gotovo tri tisuce primjeraka. Koncept uspješno primijenjen u prvoj knjizi zadrzan je i u ovoj – popularno napisan tekst o povijesnim cestama oko i preko Velebita, obogacen kvalitetnim fotografijama i preglednim kartama, a sve u formi bedekera koji citatelju otkriva znanu ali i onu skrivenu kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu velebitskih i podvelebitskih krajeva.
 
Opisane ceste sagradene su u razdoblju od jednog i pol stoljeca, od sredine 18. stoljeca do kraja habsburške vladavine, i bile su ponajprije namijenjene planskom iskorištavanju velebitskih šuma. Radi se o sedam planinskih prometnica koje vode preko glavnih velebitskih prijevoja – Vratnika, Oltara, Alana, Baških Oštarija, Malog Halana i Prezida te uz gornji tok rijeke Zrmanje. Solidno napravljene ceste omogucile su promet i zapreznim kolima te time olakšale putovanje, prenošenje pošte i transport robe izmedu Like i podgorskih luka. Osim poprecnih, sagradene su i tri vazne prometnice koje uzduzno prate Velebit: Dalmatinska cesta kroz Liku, obalna cesta od Senja do Karlobaga i cesta koja vodi hrptom planine od Krasna do Štirovace.
 
Nakon izgradnje, ceste su mnogo puta prilagodavane novonastalim potrebama prometa, a njihove trase prelagane su kako bi se izbjegli najtezi i najnepovoljniji odsjecci. Neke od napuštenih dionica sacuvale su se do danas u gotovo izvornom obliku kao dragocjeni spomenici vec zaboravljenog, premda ne tako davno minulog vremena.
 
Izgradnja i brojne rekonstrukcije velebitskih cesta ugrubo se mogu pratiti na starim zemljovidima, no podaci o njihovoj povijesti šturi su i nepotpuni. Stoga su se autori zaputili na teren i sustavno obišli preko sedamsto kilometara tih starih prometnica. Od prikupljene grade satkali su mozaik koji citaocima docarava ovaj jedinstveni dio naše kulturne, povijesne i graditeljske baštine. Prolazeci raznolikim i neobicno lijepim krajolicima, velebitske ceste odvesti ce vas do našeg najveceg parka prirode, dva nacionalna parka, nekoliko posebno zašticenih prirodnih rezervata i mnogih nedovoljno poznatih tragova ljudske prisutnosti koja na tim prostorima seze duboko u prošlost.

  • ISBN: 9789538017049
  • Izdavac: Libricon
  • Godina: 2016.
  • Uvez: tvrdi
  • Broj stranica: 226

Cijena: 162,00 kn