Stjepan Durekovic: sto ga je ubilo?

U mjesecu srpnju 1983., deset dana prije Durekoviceva ubojstva, pojavio se u Njemackoj krivotvoreni broj (14) hrvatskih emigrantskih novina iz Londona, Nove Hrvatske, prireden i tiskan u Beogradu, u reziji Udbe. Od prve do posljednje stranice, sve je falsificirano, ukljucujuci i veliki intervju sa S. Durekovicem, s osnovnom namjerom da se Durekovica prikaze kao nevjerodostojnu, sumnjivu, svadljivu, imucnu, moralno problematicnu, opasnu, bolesno ambicioznu osobu koja je prijetnja jugoslavenskim vlastodršcima i, ništa manje, hrvatskim politickim prvacima u emigraciji. Falsifikat Nove Hrvatske bio je zapravo uvod u Durekovicevu likvidaciju, neka vrsta njezine pripreme, a do dandanas ostao i neoboriv dokaz o inspiratorima, naruciteljima, organizatorima i izvršiteljima tog zlocina.

Zbog toga je objavljena ova knjigu, s namjerom da se citatelju ponudi štivo koje se razlikuje od svega što se o Durekovicu pisalo u SFRJ i od dobrog dijela onog što se o njemu pisalo i piše u Republici Hrvatskoj. Htjelo se napokon na Durekovica pogledati bez Udbine dioptrije, iz kuta autora koji su u njemu vidjeli zasluznog nacionalnog junaka, a ne problematicnog emigranta oblikovanog u jugoslavenskoj propagandi. Zeljelo se da rijec dobije strana koja je u nekadašnjoj Jugoslaviji onemogucavana zabranom i ozloglašavanjem, a u današnjoj Hrvatskoj planiranom politikom podcjenjivanja i zaborava.

Odgovor na pitanje iz naslova „Što ga je ubilo?“ nigdje se u knjizi ne daje eksplicitno, no tko knjigu procita, lako ce mu biti zakljuciti što se dogodilo i zašto je Durekovic svojim clancima, razgovorima i romanima izazvao toliki bijes partijsko-drzavne vrhuške SFRJ, da ga je ona dala ubiti. O tome tko ga je ubio, nema nikakve sumnje: bila je to Udba. Zna se i tko je ubojstvo naredio: najviša jugoslavenska drzavna i partijska vlast u Beogradu i Zagrebu. A zašto je ubijen, to se dobro vidi iz ove knjige.

Razlozi zbog kojih je Durekovic ubijen ujedno su i najbolji razlozi za citanje ove i drugih njegovih knjiga.

  • ISBN: 978-953-7949-00-6
  • Izdavac: Naklada Pavicic
  • Godina: 2014.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 456

Cijena: 135,00 kn