Stjepan Radic u vrijeme Prvoga svjetskog rata (Branka Boban)

U knjizi se tematiziraju politicke ideje i djelovanje jednoga od najistaknutijih hrvatskih politicara Stjepana Radica. U razdoblju Prvoga svjetskog rata oblikovao se niz zanimljivih i za hrvatsku povijest znacajnih vanjskopolitickih stavova i aktivnosti Stjepana Radica i njegove Hrvatske pucke seljacke stranke, koje su odredile socijalizacijske obrasce hrvatskog naroda. (…) Neke od tematiziranih ideja trajna su baština hrvatske povijesti, pa predstavljaju svojevrsno opce dobro hrvatskog naroda i drzavljana Republike Hrvatske.
 

Zahvaljujuci izvrsnoj analizi utemeljenoj na relevantnim povijesnim izvorima: izlaganjima u Saboru i tekstovima u stranackom tjedniku Dom, zainteresiranoj je javnosti omogucen uvid u sve nijanse politickog djelovanja HPSS-a i Stjepana Radica u navedenom razdoblju. Autorica takoder izvrsno kontekstualizira dogadaje u okviru medunarodne politike, ali ne zanemaruje ni društvenu, ekonomsku i politicku zbilju hrvatskog društva te komparativnom analizom pridonosi njezinoj rašcalmbi. Navedeni postupk ne samo da omogucuje upoznavanje s cjelinom povijesnih procesa koji su se odvijali tijekom Prvoga svjetskog rata nego je vrijedan doprinos analizi hrvatske povijesti u europskom kontekstu. (prof. dr. sc. Tihomir Cipek)

   Ovakvu monografiju o Prvome svjetskom ratu da sada nismo imali, jer se nikad nije moglo reci kako su se društvene strukture i politicari odnosili prema Stjepanu Radicu odnosno kako se je on nosio s problemima koji su svakodnevno izvirali sa svih strana. Ona je pisana jasno, citljivo a na temelju relevantnih dokumenata, Radicevih govora i literature.Rijec je o znanstvenoj knjizi koja je radena dulje vremena, s dobrim poznavanjem povijesne problematike, i koja je vrlo potrebna za proucavanje drugih aspekata gospodarske, socijalne i uopce društvene povijesti Hrvatske tijekom Prvoga svjetskog rata. Ovo je djelo ujedno i znacajan iskorak prema interdiscipliranoj sintezi tog razdoblja, pa ce svoju primjenu naci ne samo medu povjesnicarima nego ce za njom posegnuti i politicari, pravnici i sociolozi.
   Stjepan Radic je cesto protestirao zbog povrede ljudskih prava i trazio da se poštuju pravila parlamentarne demokracije, trazeci istodobno uvijek i za Hrvate primjenu nacela prava naroda na samoodredenje, dok je njegovo prilagodavanje politickim mogucnostima izraz njegova ponašanja kao realnog politicara s velikim znanjem. Tijekom svoga djelovanja u vrijeme Prvoga svjetskog rata Stjepan Radic je razvio sustav strategije i taktike bez kojega ne mozemo shvatiti ni njegovo ponašanje u meduratnom razdoblju. (prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijevic)

  • ISBN: 953-180-115-0
  • UDK: 949.75
  • Biblioteka: Povijest
  • Izdavac: Alinea
  • Godina: 2006.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 388
  • Format: 16,00×23,00 cm

Cijena: 48,00 kn