Sto biljke znaju (Daniel Chamovitz)

Vec stoljecima se kolektivno divimo raznolikosti biljaka i pokušavamo prodrijeti u njihov tajanstveni svijet. Knjiga Što biljke znaju omogucava upravo to. Oslanjajuci se na najnovija znanstvena istrazivanja na polju genetike, dr. Daniel Chamovitz, svjetski priznati biolog, uvodi nas u cudesan zivot biljaka i pokušava odgovoriti na pitanja kao što su koje boje biljke vide, što cuju, kako znaju kojeg se rasporeda trebaju pridrzavati, smeta li im dodir. Ovaj istaknuti znanstvenik istodobno vuce paralele s ljudskim osjetilima kako bi nam pokazao da imamo dosta toga zajednickog sa suncokretima ili hrastovima.

Što biljke znaju fascinantna je studija u kojoj autor dokazuje da biljke znaju što je gore, a što dolje, da znaju kad su susjedne biljke izlozene napadu gladnih buba, te da li doista uzivaju kad im svirate Led Zeppeline. Razmatrajuci osjetila dodira, sluha, mirisa, vida pa cak pamcenje, dr. Chamovitz docarava koliko su biljke svjesne svojeg okoliša.

Ovo dragocjeno djelo ne samo da nam pruza rijetko viden uvid u tajanstveni zivot biljaka, vec i bolje razumijevanje znanosti kao i  našeg mjesta u svijetu prirode.

Dr. Daniel Chamovitz je direktor Manna Center for Plant Biosciences pri Sveucilištu u Tel Avivu. Bio je gostujuci znanstvenik na Sveucilištu Yale te u centru za istrazivanje raka Fred Hutchinson. Predavao je na sveucilištima diljem svijeta.

  • Izdavac: Planetopija
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 136

Cijena: 80,00 kn