Sto je populizam? (Jan-Werner Muller)

Donald Trump, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen, Hugo Chávez – populista je u svijetu sve više. No što tocno populizam jest? Treba li sve koji kritiziraju Wall Street ili Washington nazivati populistima? Koja je tocno razlika izmedu desnog i lijevog populizma? Priblizava li populizam vladu narodu ili predstavlja prijetnju demokraciji? Tko cini "narod" uopce i tko moze govoriti u njegovo ime? Ova pitanja nikada nisu bila vaznija.

U revolucionarnoj knjizi Što je populizam? Jan-Werner Müller tvrdi da je u samim temeljima populizma odbacivanje pluralizma. Populisti ce uvijek tvrditi da iskljucivo oni predstavljaju narod i njegove istinske interese. Müller takoder ukazuje na to da, protivno uvrijezenom mišljenju, populisticka vlast moze proizlaziti iz njihove teznje za iskljucivim moralnim predstavništvom naroda: populisti bi, u slucaju da steknu dovoljno ovlasti, mogli voditi ka autoritarnoj drzavi koja iskljucuje sve one koje se ne smatra dijelom pravog "naroda". Knjiga predlaze niz konkretnih strategija nošenja s populistima i posebice nacina na koji je moguce suprotstaviti se njihovim teznjama da govore iskljucivo u ime "tihe vecine" ili "pravih ljudi". Analiticka, pristupacna i provokativna, knjiga Što je populizam? polazi od povijesti i koristi primjere iz Latinske Amerike, Europe i SAD-a kako bi definirala karakteristike populizma i prokazala dublje uzroke njegovih aktualnih izbornih uspjeha.

Jan-Werner Müller je profesor politike na Sveucilištu Princeton i suosnivac Europskih studija za slobodne umjetnosti. Autor je nekoliko knjiga od kojih izdvajamo Contesting Democracy: Political Ideas in Twentieth Century Europe. Redovito piše za London Review of Books, The Guardian i The New York Review of Books.

  • ISBN: 9789538075247
  • Izdavac: TIM PRESS
  • Godina: 2017.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Format: 11.00 cmx19.00 cm cm

Cijena: 81,00 kn