Sto nam je dakle ciniti? (Lav Nikolajevic Tolstoj)


Ova je Tolstojeva knjiga i danas vazna za svakoga tko osjeca da nešto nije u redu s nacinom na koji naš svijet funkcionira.
 
Tolstojeva vjera pobudila je u njemu intenzivan interes za siromaštvo i društveno zlo. Medu prosjacima, onima koje je društvo odbacilo i prostitutkama, pocinje preispitivati svoj nacin zivota. Ali što je više promišljao o njihovu polozaju, to je više sumnjao u svoj grandiozan filantropski plan. Uskoro se poceo pitati jesu li dijeljenje novca i dobrotvorni rad rješenje – ili ono lezi u temeljitoj promjeni pogleda na zivot.
 
Ispitujuci uzroke siromaštva tijekom stoljeca, Tolstoj se pita: zašto neki ljudi smatraju da imaju vlast nad drugima i je li ropstvo u suvremenom društvu, u kojem postoji klasa siromašnih i klasa bogatih, uistinu ukinuto. Bogati raznim nacinima otimaju rad siromašnih, što neminovno rezultira moralnim osiromašenjem obje klase.
 
U Što nam je dakle ciniti? Tolstoj je dao iskreno i svjeze rješenje jednog od gorucih problema suvremenog doba, ponudio je viziju zivota koja bi dokinula mogucnost iskorištavanja ljudi: viziju samodiscipline i odgovornosti, radosti, strasti i suosjecanja, u kojoj je rad za svoje dobro temelj zdravog i sretnog zivota.
 
U vrijeme objave knjiga je imala velik utjecaj i Tolstojeva su razmišljanja snazno odjeknula u Rusiji i inozemstvu. Ovo je djelo pridonijelo više nego bilo koja druga knjiga do tog vremena otkrivanju ogromne kontradikcije u modernom društvu. Tolstoj je problem siromaštva opisao vještinom velikog knjizevnog umjetnika te osudio pohlepu i ostale uzroke siromaštva rijecima propovjednika.

  • ISBN: 9789533049083
  • Izdavac: V.B.Z.
  • Godina: 2017.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 232

Cijena: 107,10 kn