Sudbina Evinih kceri (Stanislav Feldman)

Sudbina Evinih kceri – zenska povijest patrijarhata

Patrijarhat, uredenje ljudskog društva u kojemu su sve glavne funkcije vlasti i moci u rukama muškaraca, vec tisucama godina prevladava u ljudskome rodu. Medutim, usprkos široko rasprostranjenom i duboko ukorijenjenom mišljenju da je patrijarhat prirodan, normalan i Bogom dan, da je najefikasniji ili cak jedini moguci nacin uredenja ljudske zajednice, on ne postoji oduvijek.

U knjizi Sudbina Evinih kceri – zenska povijest patrijarhata autor Stanislav Feldman jasno i pregledno objašnjava koji su ponajprije ekonomski, a zatim i kulturni i politicki uvjeti doveli do muške dominacije u svim ljudskim zajednicama, od pretpostavljenih pocetaka civilizacije do danas. Potom opisuje polozaj zena u društvu od prapovijesti do naših dana, ne propuštajuci razmotriti ulogu religija u potcinjavanju zena, postupnu borbu zena za ravnopravnost te psihicke posljedice zivota u patrijarhatu, s primjerima iz svoje medicinske prakse. Na kraju razmatra mogucnosti i nacine ostvarenja potpune jednakosti zena i muškaraca u današnjem (u nekim zajednicama) »omekšanom« patrijarhatu.

Usprkos tome što je jednakost spolova zajamcena zakonom, u našem društvu još uvijek vlada citav niz stereotipa o pozeljnim zenskim i muškim društvenim ulogama, a napose o danoj, vjecnoj i nepromjenjivoj fizickoj, intelektualnoj i moralnoj nadmoci muškaraca, koja im jamci dominaciju u svim sferama zivota.

Namjera je knjige raspršiti te predrasude i pripomoci razumijevanju problema suvremenih zena, koje i dan danas u velikoj mjeri trpe podredeni polozaj u vlastitim obiteljima, ljubavnim vezama, poslovnim i širim društvenim okruzenjima te pridonijeti stvarnoj, a ne samo proklamiranoj ravnopravnosti muškaraca i zena.

Knjiga je podijeljena u osam poglavlja i sadrzi opseznu bibliografiju.

  • ISBN: 9789536522835
  • Biblioteka: Mala polica znanosti
  • Izdavac: ArTresor Naklada
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 291
  • Format: 19,5×13 cm

Cijena: 144,00 kn