Sustavi moci (Noam Chomsky, David Barsamian)

U ovoj novoj zbirci razgovora, vodenih u razdoblju od 2010. do 2012. godine, Noam Chomsky propituje najneposrednije i najvaznije teme: buducnost demokracije u arapskome svijetu, financijsku krizu u Europi, raspad tradicionalnih politickih institucija u Americi i uspon pokreta Occupy. Kao i uvijek, Chomsky ideje iznosi slikovito i pristupacno, beskompromisno principijelno i uz spoznaje koje pojašnjavaju puno toga.

                Poznati svjetski aktivist i lingvist govori u Sustavima moci i o biološkom usvajanju jezika, o vaznosti citanja i literaturi koja je utjecala na njegovu osobnu i politicku misao, o znacenju javnoga školstva itd.

Najnovija knjiga nastala je u davno utemeljenoj uspješnoj suradnji, u odnosu punom povjerenja pa tako i ova zbirka razgovora ponovno pokazuje da je upravo David Barsamian najangaziraniji sugovornik Noamu Chomskome. Razmišljanja ponudena u Sustavima moci nadahnut ce nov naraštaj citalaca, kao i dugogodišnje poklonike Noama Chomskog koji zude za njegovim najnovijim stavovima o svjetskim krizama s kojima se danas suocavamo. Ovi razgovori potvrduju da je Chomsky izvor bez premca za sve koji nastoje shvatiti naš današnji svijet.

"Chomsky je globalni fenomen… mozda i najcitaniji autoritet na podrucju vanjske politike na svijetu."

Samantha Power, The New York Times Book Review

 

 

"Razgovor s Noamom Chomskim o aktualnim dogadajima zacijelo je jedno od onih iskustava koja najviše prosvjetljuju. Ali što ako vam u svakom trenutku na pamet ne padaju najbolja pitanja? Nema problema: David Barsamian u razgovorima s Chomskim dosljedno postavlja pronicljiva i provokativna pitanja. I ako dobro znate Chomskog, on ce vas ipak uspjeti iznenaditi."

Political Affairs

 

 

CHOMSKY GOVORI O BUDUCNOSTI DEMOKRACIJE U ARAPSKOM SVIJETU, FINANIJSKOJ KRIZI U EUROPI, JAVNOM ŠKOLSTVU, RASPADU TRADICIONALNIH POLITICKIH INSTITUCIJA U AMERICI I O USPONU POKRETA OCCUPY.

Pokret Occupy uspio je doprijeti do osjecaja, stavova i shvacanja koji su dotada bili latentni, skriveni neposredno pod površinom. Oni su to izvukli na površinu. I sve je odjednom eksplodiralo. Vrlo je zanimljiva cinjenica da je, ako pogledate medije posvecene financijama, The Financial Times, najvazniji poslovni dnevnik na svijetu, zapravo iskazao neocekivanu naklonost prema pokretima Occupy. Ne prema njihovim dugorocnijim ciljevima – oni se ne spominju – nego prema kratkorocnijima. Puno te simbolike sada se koristi vrlo slobodno i s velikom naklonošcu.

Postoje divovski propagandni napori kojima je cilj integrirati i potkopati cijeli pokret, proglasiti ga dijelom politike zavisti. A kako bi bilo da se istuširate i negdje zaposlite? I to nesumnjivo ima odredeni ucinak. Ali Occupy je ipak zapalio iskru i promijenio bit, kao i ton, nacionalnog diskursa u presudnim pitanjima.

Ipak, kao i kod svakog pokreta, morate neprestano razmišljati o tome što radite. Taktika pokreta Occupy pokazala se iznimno uspješnom. (…) Jedno od stvarnih postignuca pokreta Occupy upravo je to što je spojila ljude u zajednice koje funkcioniraju, koje pruzaju potporu, koje su slobodne i demokratske – od kuhinja i knjiznica do zdravstvenih centara i slobodnih opcih skupština i foruma, gdje se ljudi slobodno izrazavaju i raspravljaju. Tako su nastale veze i udruzenja koji bi, opstanu li i nastave li se širiti, mogli donijeti veliku promjenu.

(Izvadak iz knjige)

Noam Chomskynapisao je brojne politicke bestselere, a medu njima su i knjige Hegemonija ili opstanak (Naklada Ljevak, 2004.)iPromašene drzave (Naklada Ljevak, 2008.). Kao profesor lingvistike i filozofije na MIT-u opcenito se smatra zasluznim za pravu revoluciju u suvremenoj lingvistici. Zivi nadomak Bostonu u Massachusettsu.

David Barsamian,direktor nagradivanog i na mnogim postajama prenošenog radijskog programa Alternative Radio(www.alternativeradio.org), dobitnik je Nagrade za kulturnu slobodu zaklade Lannan i Nagrade Upton Sinclair ACLU-a za neovisno novinarstvo. Zivi u Boulderu u Coloradu.

  • ISBN: 978-953-303-567-3
  • Biblioteka: Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Damir Bilicic
  • Broj stranica: 199
  • Format: 14,5×21 cm

Cijena: 125,10 kn