Sve sretne obitelji (Carlos Fuentes)

Meksicki pisac Carlos Fucntes (Panama, 1928.). koji je završio pravo na Mcksickome nacionalnom autonomnom sveucilištu (l ‘NAM), jedan je od stupova latinsko-americkog boama. Njegovi prvi romani Najprozracniji kraj, 1959. i Smn Artemija Cruza, 1962. pretvorili su se u glavne odrednice hispanoamericke knjizevnosti XX. stoljeca. Medu njegovim djelima isticu se i: Terra Nostra, 1975., Cristdbal Nonato. 1987., Godine s Laurom Diaz, 1999., Sve sretne obitelji, 2006. …

Dobitnik je mnogih znacajnih nagrada: Nagrada Rcmulo Gallcgos (1977.), Meksicka nacionalna nagrada za knjizevnost (1984.), Nagrada Cervantes (1992.) i Nagrada princ od Asturiasa za knjizevnost (1994.)
Sve sretne obitelji zbirka je pripovijedaka u kojima Fuentes opisuje zivot u suvremenom Meksiku. 1 u njoj se, vec tradicionalno, ovaj vrsni knjizevnik bavi svojom omiljenom temom — svojom zemljom. Na slican nacin kao i u romanu Najprozracniji kraj u kojemu opisuje društveni zivot glavnoga grada — od nacina zivota burzoazije, zatim malobrojni aristokracije do onoga proletarijata, tako i u ovome djelu donosi realno, iako ponekad parodirano svjedocanstvo. Sve su pripovijetke medusobno povezane jer se u njima opisuju obitelji u kojima je jedan njihov clan na neki nacin nanio štetu drugima, a zatim se pokajao. Zapravo, svatko nanosi štetu drugima i samome sebi. Neke su pripovijesti humoristicne, ali vecina je tragicna. Svaka završava pjesmom u kojoj se još jednom pod sjeca na Meksiko koji se nerado gleda. Tu su djeca koja prose na ulici, bolesna sirocad, silovane kceri, oštri suparnici na poslu i u ljubavi, trgovci drogom, bande koje harace po velikim americkim gradovima nakon što su napustile prašume Srednje Amerike.

Knjiga Sve sretne obitelji zapravo je pripovjedna polifonija sukobljenih klasa u suvremenome Meksiku, ali i šire, u svijetu. U njoj sin diplomata koji je dugo zivio izvan svoje zemlje na svoj vec poznati, sjajan i simbolican nacin pronalazi kljuc za rješavanje problema našega vremena, ne samo u Meksiku vec i izvan njega.
Samo je Carlos Fuentes mogao napisati ovakvo magicno štivo posveceno rodnoj zemlji.

  • ISBN: 9789532971774
  • UDK: 860-3
  • Biblioteka: Duh vremena
  • Izdavac: Alfa
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 400
  • Format: 19,00×13,00 cm

Cijena: 90,00 kn