Svemirski trgovci (Frederik Pohl , Cyril M. Kornbluth)

Roman "Svemirski trgovci" autorskog dvojca Pohl-Kornbluth smatra se vrhunskim ostvarenjem znanstvene fantastike. lako napisan 1952, roman briljantno ocrtava buducnost u kojoj je potrošnja nadvladala proizvodnju, a reklama zauzela kljucno mjesto ne samo u gospodarstvu nego i u svim društvenim djelatnostima.

Moc reklame koja uspijeva uvjeriti potrošace da im je i beskoristan proizvod nuzno potreban izuzetno je dojmljivo opisana.

Roman sugestivno upozorava kako se sve kulturne djelatnosti mogu lako pretvoriti u manipulaciju s nesagledivim posljedicama za buducnost covjecanstva.

"Posebna je, medutim, zanimljivost što je temeljna okosnica toga lako citljivog i zabavnog romana problematika postojanja i svrhe same knjizevnosti, dakle necega što je danas u središtu zanimanja kako knjizevnih teorija, tako i same knjizevnosti. Opisano je, naime, društveno stanje u kojemu je potrošnja nadvladala proizvodnju, a temeljni su joj pokretaci menadzeri, cije je glavno orude reklama.

Ako se uspjeh znanstvene fantastike tako cesto mjerio mjerilom ostvarenih predvidanja, ona iz "Svemirskih trgovaca" doista su tek danas postala – mozda bi se moglo reci: nazalost – i te kako vidljiva.  (Iz pogovora: Milivoj Solar)

***

Frederik Pohl (1919) i Cyril M. Kornbluth (1923-1958) poznati su americki pisci, a zajednicki su napisali brojna djela, kako ona iz podrucja znanstvene fantastike tako i ona iz drugih tipova knjizevnosti.

Pohl je svjetski poznat pisac, jedan od klasika znanstvene fantastike, višestruki dobitnik njoj posvecenih nagrada Hugo i Nebula. Objavio je golem opus, a najvazniji su mu romani povezani u cikluse "Podmorska trilogija" (Undersea Trilogy), "Heechee, Eshatonska trilogija" (Eshaton Trilogy), "Mars, Kukavicja saga" {Cuckoo Saga) i "Trilogija o djetetu zvijezda" (Starchilde Tirlogy), a i ovaj roman, objavljen 1953, ima nastavak "Rat trgovaca" (The Merchants’ War). Mnoge je od romana u tim ciklusima, kao i neke izvan njih, objavio u suradnji s drugim autorima, a najcešce s Kornbluthom.

Kornbluth je u kratkom zivotu takoder objavio znatan broj romana, od kojih su s podrucja znanstvene fantastike najpoznatiji upravo oni nastali u suradnji s Pohlom, npr. "Odvjetnik kao gladijator" (Galdiator at Law), "Istrazi nebo" (Search the Sky), ali i nekoliko romana izvan podrucja znanstvene fantastike, od kojih takoder neke s Pohlom, kao "Grad se potapa" (A Town is Drowning), "Predsjednicka godina" (Presidential Year) i "Kuca sestrinstva" (Sorority House).

Ovo je prvi prijevod njihovog romana "Potopljeni svijet" na hrvatski jezik.

  • ISBN: 978-953-300-143-2
  • UDK: 820(73)-3
  • Izdavac: Europapress holding & Novi Liber
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 198
  • Format: 21,00×15,00 cm

Cijena: 107,10 kn