Teatar u pjatu (Dragan Grbic)

Kuharica "Teatar u pjatu" prva je knjiga mladog i ambicioznog chefa Dragana Grbica. Ilustrirana je autorovim zivopisnim fotografijama koje prate više od stotinu maštovitih recepata tradicionalne, klasicne dalmatinske kuhinje – ali sa suvremenom notom. Za svoja jela Dragan crpi nadahnuce iz obilja namirnica kojima je okruzen cijeli zivot, a zahvaljujuci toj cinjenici njegov osebujni kulinarski stil pociva upravo na autohtonim namirnicama iz biljnog i zivotinjskog svijeta koje se mogu ubrati i uzgojiti na našim otocima i u priobalju, uloviti u moru ili nabaviti na mjesnim trznicama. Recepte prate zabavne povijesne crtice o hrani, a neka jela autor je nazvao po vaznim osobama koje su obiljezile povijest Dalmacije.

"… U svojoj knjizi ‘Teatar u pjatu’, Dragan Grbic slijedi osobni poriv ali i opcu zelju za otkricima. U ovoj njegovoj intimnoj kulinarskoj ispovijedi te se odrednice preplicu s autorovim zivotom, koji se usporedno s pricom o namirnicama, hrani te konacno o njezinoj pripremi, ne odvaja od autorovog unutarnjeg i vanjskog zivotopisa, od njegovog djetinjstva, zavirivanja u tece svojih baka i majke, branja divljeg bilja kojemu se danas gotovo zameo svaki trag ili namirnica kojima prijeti gastronomski zaborav – od orza, bljušta i medinih šparoga, koje proviruju iz draca zajedno s obicnim divljim šparogama, morskih jezinaca i lupara, do na starinski obradenog mesa i ribe ili tajanstvenog antickog lasera, bez kojeg je, uz podjednako misteriozni garum, nemoguce zamisliti anticku, posebno rimsku kuhinju, a kojem gastrobotanicari sve do danas nisu pronašli vjerodostojan trag.

Slijedeci te zive putokaze, Dragan Grbic uspostavlja u drugom sloju svoga teatarsko-gastronomskoga niza zive veze s nasljedem u kojem gastronomija igra još nedovoljno priznatu, ali baštinski nezaobilaznu ulogu. Stoga u Teatru u pjatu zajedno s namirnicama progovaraju Teofrast, Katon, Apicije, Petronije, Bartolomeo Platina, naši bardi Petar Kanavelic i Marin Drzic, Sjever i Jug naše, sredozemne i europske gastronomske pozornice, svi orkestrirani u cjelinu kuhinjskog teatra samo na prvi pogled strogo propisanih pravila, ali istinske slobode u kreativnom izrazavanju…"

( iz predgovora Veljka Barbierija )

  • ISBN: 978-953-304-186-5
  • Izdavac: V.B.Z.
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 231
  • Format: 17,00×24,00 cm

Cijena: 140,00 kn