Tkivo svemira (Brian Greene)

TKIVO SVEMIRA – prostor, vrijeme i zašto su stvari kakve jesu
Prostor i vrijeme tvore tkivo svemira a ipak, ti su pojmovi još uvijek obavljeni tajnom.

Je li prostor uopce "nešto"? Ima li vrijeme smjer? Moze li svemir postojati bez prostora i vremena i što o tome kaze fizika superstruna? Mozemo li putovati u prošlost? Kako funkcionira kvantna teleportacija? Tragom tih pitanja Greene nas vodi kroz dublje znanstveno shvacanje svemira. Ovo je popularno znanstveno djelo medu rijetkima koje cete zaista procitati od korica do korica.

"… Naše putovanje uvijek iznova vraca nas drugom, srodnom pitanju, koje je sveobuhvatno koliko je i teško: što je stvarnost? Nama, ljudima, dostupno je samo unutarnje iskustvo percepcije i Mišljenja, pa kako mozemo pouzdano znati jesu li to istinski odrazi vanjskoga svijeta? Filozofi su oduvijek svjesni toga problema. l filmski redatelji populariziraju ga pricama o umjetnim svjetovima stvorenim promišljenom neurološkom stimulacijom, svjetovima koji postoje samo u svijesti svojih protagonista. A fizicari poput mene bolno su svjesni da stvarnost koju opazamo – materija koja evoluira na pozornici prostora i vremena – mozda nema mnogo veze s vanjskom stvarnošcu, ako ona uopce postoji.

No posljednjih nekoliko stotina godina otkrica u fizici zahtijevaju promjene našeg svakodnevnog osjecaja za stvarnost, jednako dramaticne, jednako zapanjujuce i jednako sposobne mijenjati paradigme poput najmaštovijie znanstvene fantastike. To revolucionarno vrenje usmjeravat ce naše putovanje stranicama koje slijede…"
Brian Greene

"Najbolje izlaganje i objašnjenje istrazivanja o temeljnoj prirodi svemira koje mozete pronaci."
Science

"Brian Greene je novi Stephen Hawking, samo bolji."
The Times (London)

"Iznimno pouzdano, lucidno i produhovljeno. Bolji uvod u cudesa opce relativnosti i kvantne mehanike jednostavno ne postoji."
Discover

"Jedna od najzabavnijih i najpoticajnijih popularnoznanstvenih knjiga posljednjih godina. Tkivo svemira zasluzuje Pulitzerovu nagradu."
Physics World

"Greeneova knjiga napisana je svakodnevnim, razumljivim jezikom i preporucujem je svakome."
Freeman Dyson, New York Review of Books

"Ako se ovoj knjizi uopce moze uputiti ikakva kritika, to je da ona obuhvaca toliko zahtjevnih i apstraktnih tema da ce se citatelju zavrtjeti u glavi. Uistinu sam razdragan što je Brian Greene napisao tako suvisao i dosljedan prikaz ove zamršene teme…"
Paul Davies, Nature

  • ISBN: 953-222-242-1
  • UDK: 52
  • Biblioteka: 42
  • Izdavac: Naklada Jesenski i Turk
  • Godina: 2006.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 536
  • Format: 15,00×24,00 cm

Cijena: 252,00 kn