Tuzaljke kamenja hrvatske pustinje (Tonci Matulic)

Knjiga se sastoji od ukupno cetrnaest poglavlja rasporedenih u cetiri dijela u kojima autor tematizira aktualna društvena, politicka, gospodarska te crkvena dogadanja i previranja. Svrha knjige, istaknuo je Matulic u uvodu, jest sluzenje covjeku, ponajprije kršcanskoj duši – kršcaninu koji stoji pred mnogim slozenim izazovima u suvremenom društvu. Ukazujuci na prijepore oko uloge i mjesta kršcanina i Crkve u hrvatskom društvu Matulic poziva na kršcansku odgovornost za izgradnju bolje politicke zajednice i društva, naznacujuci put kojim treba ici.

Povod za nastanak knjige jest fenomen treceg hrvatskog predsjednika, izabranog na posljednjim predsjednickim izborima. No knjiga se ne bavi njime osobno, premda njegovu osobu nije uvijek jednostavno odvojiti od fenomena kojima se knjiga bavi: prvo, treci hrvatski predsjednik uvjerljivo je pobijedio protukandidata koji nije skrivao svoje katolicko opredjeljenje i drugo, njegovo izjašnjavanje za nevjernika tj. agnostika koje je pred same izbore u dijelu vjernicke javnosti izazvalo odredenu paniku i nerazborite reakcije.

Motiv za nastanak knjige jest stanje duha i svijesti suvremenoga hrvatskoga društva pri cemu se neizbjezno misli na stanje duha i svijesti naše kršcanske duše koja je metafora za kršcanski zivot ili zivot kršcanina u konkretnim povijesno-društvenim okolnostima. Buduci da hrvatska politicka zajednica i društvo prolaze kroz duboku duhovnu krizu autor ponajprije pokušava zaviriti u kršcansku dušu i proniknuti uzroke njezine trenutne obamrlosti i tjeskobe. Hrvatsko je društvo kršcansko tj. katolicko društvo te je posljedicno duboka duhovna kriza hrvatskog društva istodobno i duboka duhovna kriza kršcanske duše.

  • ISBN: 978-953-241-247-5
  • Biblioteka: Tertium millennium
  • Izdavac: Glas Koncila
  • Godina: 2010.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 435

Cijena: 200,00 kn