Tvornica nostalgije (Douwe Draaisma)

Douwe Draaisma, cijenjeni nizozemski profesor psihologije i autor djela Zašto se zivot ubrzava što smo stariji (Naklada Ljevak, 2008.), napisao je izvrsnu knjigu Tvornica nostalgije povezujuci znanja i cinjenice iz podrucja psihologije, filozofije, neuroznanosti i knjizevnosti. Mudrost dolazi s godinama, tvrdi autor, ali prije nje stize zaboravljivost. I zato se koristimo cime god mozemo da pamcenje odrzimo svjezim, od vjezbi za mozak do vitaminskih preparata. Medutim, postavljaju se pitanja moze li se pamcenje vjezbati i ide li zaboravnost ruku pod ruku sa starošcu. Pobijajuci do u najsitnije pojedinosti ustaljena shvacanja o mozgu, Draaisma se zalaze za ostarjelo pamcenje i osjecajno razlaze istinitu pricu o stvarima koje prolaze.

Autor u knjizi govori o neuhvatljivosti sjecanja, o komercijalizaciji zaboravljivosti i o nostalgiji za svijetom koji još postoji samo u uspomenama. Ali takoder pripovijeda o neocekivanim zadovoljstvima koje nam pruza ostarjelo pamcenje kao što je takozvani efekt reminiscencije kad se uspomene na djetinjstvo javljaju intenzivnije nego prije. Taj dio vezan uz autobiografsko pamcenje doista je fascinantan jer nam razotkriva da svi mi u svojem aparatu prisjecanja posjedujemo „autobiografske zapise“ iz najranije dobi – i da taj oblik prisjecanja na lakši ili tezi nacin mozemo ponovno evocirati. Tvornica nostalgijeobjašnjava da uz to što vrijeme utjece na pamcenje, pamcenje takoder utjece na vrijeme.

„Draaisma vrlo suptilno i uvjerljivo na dirljiv nacin opisuje starost i njezine boljke.“

 NRC Handelsblad

 

„Zabavno, uzbudljivo i poucno.“

De Volkskrant

 

„Draaisma nije samo znanstvenik, on je takoder pripovjedac koji sa znanstvenom preciznošcu razlaze pricu i tako otkriva biser za biserom.“

 De Morgen

Izvadak iz knjige

Taj povratak starih uspomena koji se u psihologiji naziva „efekt reminiscencije“ prilicno je zagonetna pojava. To što se u prisjecanju javljaju upravo rane uspomene kao da je u suprotnosti onome što se moze nazvati Prvim osnovnim zakonom zaboravljanja: što je nešto dalje u prošlosti, to su manji izgledi da se toga sjecamo. Isto je tako zagonetno to što ta sjecanja, cini se, opet izviru tek u starosti. Zacijelo su lezala pohranjena i u svijesti cetrdesetogodišnjaka, pedesetogodišnjaka, zašto se opet pojavljuju tek kad pamcenje uistinu ostari? Kao da su sve to vrijeme bila pod embargom i tek po istjecanju roka postala raspoloziva.

Efekt reminiscencije cini jezgru ove knjige. U posljednjih desetak godina potaknuo je mnoga istrazivanja u podrucju autobiografskog pamcenja. Što je to što dopušta povratak tih ranih uspomena? Kada pocinje taj povratak? Vracaju li se ruzne uspomene s istom lakocom kao i lijepe? Je li dobro pamcenje dogadaja iz mladosti pitanje biološkog dozrijevanja? Ili se u to doba jednostavno dogada više toga što je vrijedno pamcenja? Pojacava li se taj efekt sa starenjem, nakon što se pojavi? Postoji li tolika kolicina ranih uspomena samo zato jer je kasnih uspomena tako malo? Sva ta pitanja doci ce na red u poglavlju „Reminiscencije“, a susretat cemo ih i u ostalim poglavljima.

O AUTORU:

Douwe Draisma(1953.) izvanredni je profesor povijesti psihologije na Groningenskom sveucilištu (Rijksuniversiteit Groningen). Autor je knjiga Stroj za metafore. Jedna povijest pamcenja (1995.), prevedene na 10 jezika, Zašto se zivot ubrzava što smo stariji. O autobiografskom pamcenju, 2001. (Naklada Ljevak, 2008.), prevedene na više od 15 jezika te zanimljivog djela Poremeceni duhovi. Povijesti bolesti (2006.), koje je takoder pronašlo put k mnogobrojnoj i mnogojezicnoj publici. Za svoja djela nagradivan je kako knjizevnim tako i znanstvenim nagradama. Tvornica nostalgije. Pamcenje, vrijeme, starost u Nizozemskoj je objavljena 2008. godine.

  • ISBN: 978-953-303-569-7
  • UDK: 82.09-94
  • Biblioteka: Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 174
  • Format: 14,5×21 cm

Cijena: 29,00 kn