U krugu (Carl Frode Tiller)

Tillerova proza u ovom, kako ga mnogi nazivaju, remek-djelu, gusta je, a istodobno transparentna, ozbiljna, a istodobno uzbudljiva i komunikativna te nadasve originalna u nacinu na koji prikazuje zamršenu mrezu sjecanja i dojmova koje drugi ljudi imaju o nama.

Roman U krugu pokriva širok i dubok spektar i u psihološkom i u sociološkom smislu.Glavni junak David pati od amnezije. Oglas objavljen u novinama poziva njegove znance i prijatelje da mu pišu pisma kako bi mu potaknuli sjecanje. Ta pisma cine mrezu tekstova u kojima se Davidova biografija – kao i biografije onih koji mu pišu – ponovo ispisuje i dovodi u pitanje. Pisma su usredotocena uglavnom na prošlost, govoreci o tome što se dogodilo generaciji Norvezana sredinom 20. stoljeca, o rodnim ulogama i o potrazi za identitetom. Iako se radnja romana odvija tijekom samo nekoliko tjedana, uspijevamo doznati pricu o nekoliko generacija na puno elegantniji, ekonomicniji i dinamicniji nacin nego u klasicnim obiteljskim kronikama.

Tiller majstorskom vještinom iznosi na površinu mracne sile u ljudskom umu, razotkrivajuci napete meduljudske odnose. Radnja se krece izmedu opisa sadašnjosti i dnevnickih sjecanja na razdoblje 1970-ih i 1980-ih u kojima se opisuje Davidov zivot – no naratori prije svega opisuju sebe i sjecanja na vlastite frustracije i bijes, na neispunjena ocekivanja, na obiteljske sukobe i razocaranja, na gorke nesporazume izmedu oceva i sinova i na bracne inkompatibilnosti. Tiller ima oštro oko za nepisana pravila male usko povezane norveške zajednice, gdje je rodna diskriminacija na pocetku 20. stoljeca još ziva i gdje ispod površine cvjeta maco kultura. Kriticari ovaj višestruko nagradivani roman (osvojio je, izmedu ostaloga, nagradu Brageprisen, Nagradu norveške knjizevne kritike i Nagradu EU za knjizevnost) proglašavaju remek-djelom napisanim vrlo inteligentno, s ibsenovskom virtuoznošcu.

Norveško remek-djelo o nerazmrsivoj isprepletenosti istina i lazi. Tillerov inteligentan roman napisan virtuoznim stilom osigurao je svojem autoru mjesto medu elitom skandinavskih pisaca.

Magazine Littéraire, Francuska

Višestruko nagradivan norveški roman u kojem autor stavlja svoje likove pod bergmanovsko povecalo. Knjiga je izvanredno dobro napisana, s portretima likova podignutim na novu literarnu razinu. Sjajna prica, umjetnost najvišeg ranga.

Berlingske Tidende, Danska

 

O autoru:

Carl Frode Tiller (roden 1970.) knjizevnik, povjesnicar i glazbenik. Piše na tzv. »nynorsku« (novonorveškom), jednom od dva sluzbena norveška standardna jezika. Debitirao je 2001. romanom  Skråninga (Nizbrdica), koji je kao najbolji prvijenac godine nagraden nagradom Tarjei Vesaas’ Debute Prize, a ušao je i u uzi izbor za prestiznu knjizevnu nagradu Brageprisen koju dodjeljuje strucni ziri. Za roman Innsirkling (U krugu) Tilleru je 2007. godine dodijeljena nagrada Brageprisen te Nagrada norveških knjizevnih kriticara, a nominiran je i za prestiznu skandinavsku knjizevnu nagradu koju dodjeljuje Nordijski knjizevni savjet. Godine 2009. roman U krugu dobio je Nagradu EU za knjizevnost. Tiller je nesumnjivo jedan od najvaznijih romanopisaca svoje generacije, cijenjen zbog  svojeg prepoznatljivog furioznog stila i sposobnosti da stvori zivopisne, slojevite likove cija sudbina cesto biva zapecacena njihovom nesposobnošcu da se otrgnu od destruktivnih obrazaca ponašanja koji obiljezavaju njihove odnose s okolinom.

  • ISBN: 9789533038636
  • Biblioteka: Cicero
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2015.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Munib Delalic
  • Broj stranica: 304
  • Format: 13×21 cm

Cijena: 116,10 kn