U sjeni zlocina (Helena Henschen)

Dana 7. ozujka 1932. godine u poznatoj švedskoj obitelji von Sydow odvila se krvava drama koja nije prestala intrigirati javnost sve do danas. Takav šok i toliko zanimanje javnosti izazvala su još samo ubojstva Olofa Palmea i Anne Lindh. Dogadaj je to o kojem se uvijek iznova raspravlja i koji je ostao crna mrlja u povijesti zemlje.

Toga dana 1932. godine dvadesettrogodišnji student prava Fredrik von Sydow zeljeznom je šipkom zatukao svog oca Hjalmara von Sydowa, okruznog suca i predsjednika Švedske udruge poslodavaca, i njihove dvije sluzavke. Zajedno sa svojom mladom suprugom Sofie pobjegao je u Uppsalu, gdje je zatim, kad ih je pronašla policija, u foajeu hotela Gillet pištoljem usmrtio i nju i sebe. Zašto je to ucinio? Je li bio mentalno nestabilna osoba? Mozda je samo htio razgovarati s Hjalmarom da dopusti njemu i Sofie da zive zajedno, ta ipak su bili vjencani? Koliko je svjesno Sofie sudjelovala u svemu tome? Jesu li to logicne posljedice odrastanja bez majki i s emocionalno nedostupnim ocevima, patrijarsima koji su vodili svoje obitelji kao što su vodili svoje kompanije?

Ubojstva su godinama bila glavna tema razgovora u cijeloj Skandinaviji, jer sve su karakteristike intrigantne price bile tu: tajni zivoti bogataša, zagonetni motiv ubojstva, supruge koje napuštaju svoje muzeve i djecu kako bi, na veliku sramotu obitelji, nakratko iskusile ljubavnu srecu i ispunjenje negdje drugdje, ovisnosti o drogama, nestala nezakonita djeca, zle macehe, ljudi kojima je cijeli zivot uništen zato što je clan njihove obitelji trostruki ubojica…

Ubojica je bio ujak autorice Helene Henschen, brat njene majke. Njenoj je majci bilo petnaest godina kad su se dogodila ta brutalna i nikada razjašnjena ubojstva što su bacila dugu sjenu na zivote svih u obitelji. O njima se nije smjelo govoriti. I tako su sjene prerasle u nešto zastrašujuce što je, u manjoj ili vecoj mjeri, uništilo zivote svih umiješanih.

Helena Henschen ovim je romanom prekinula šutnju, odškrinula vrata tog gospodskog svijeta prve polovine 20. stoljeca, pokušala shvatiti ono što joj majka nikada nije mogla ispricati. Pokušavajuci dokuciti što je dovelo do takve katastrofe, napisala je snazan i impresivan, ali i vrlo osoban roman.

  • ISBN: 978-953-260-145-9
  • UDK: 821.113.6-31=163.42
  • Biblioteka: Na tragu klasika
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2011.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 254

Cijena: 126,00 kn