U smiraj dana (Michael Cunningham)

Cunningham se prihvatio klasicnog zapleta nepozvanoga i neocekivanoga gosta ili stranca ciji dolazak unosi metez i nemir, pruza trenutke u kojima dolazi do samospoznaje, donosi tragediju, nestajanje postojeceg nacina zivota koji moze ali i ne mora voditi u nešto bolje… Cunningham nam daje jednostavan, ali mocan zaplet… cuvajuci svoju kreativnu energiju za srce i razum, za obranu i hrabrost. I cijelo to vrijeme ne mozete prestati citati.
Autor iznosi pricu, ali ne previše price; citatelja ne opterecuje detaljima, vec on zeljno išcekuje što ce biti dalje. Cunningham piše tako dobro, a opet kao da štedi na rijecima te bi se mogao poistovjetiti s pjesnikom. Njegovi su dijalozi umješni i prisni, a ritam njegova pisanja vrlo vješt i uvjezban − protegnut ili ogoljen baš kada treba.
 
Jeanette Winterson, The New York Times
 
Mnogo je onih koji zabljesnu svojom literarnom pojavom ili neobicnim stilistickim izricajem, no kada je u pitanju cista, jednostavna, elegantna ljepota − Michael Cunningham ne prestaje nas zapanjivati. U ovom romanu razvio je ocaravajuci pripovjedacki glas koji vrlo vješto miješa njegove britke komentare s Peterovim komicno-junackim ocajanjem. Napola Henry James, napola James Joyce − ali u potpunosti Cunningham, ovo je neodoljivo djelo, inteligentno i luckasto, obiljezeno trenucima boli i sumnje u samoga sebe, ali u isti mah osporeno upravo kazališnim replikama i dosjetkama.
The Washington Post
 
MICHAEL CUNNINGHAM (1952.) suvremeni je americki spisatelj, najpoznatiji kao autor romana Sati (1998.) za koji je dobio Pulitzerovu nagradu te Nagradu PEN/Faulkner za fantasticnu prozu i koji ga je potvrdio u ocima knjizevne kritike. Osim toga Sati su 2002. dozivjeli i poznatu ekranizaciju koju su glumacki predvodile Meryl Streep, Julianne Moore i Nicole Kidman.
Literarni uspjeh Cunningham biljezi od pocetka devedesetih godina 20. stoljeca kada mu izlazi uzbudljiv roman A Home at the End of the World (Dom na kraju svijeta). Kao dobitnik nekoliko knjizevnih stipendija opravdao je sve nagrade svojim kvalitetnim pisanjem, a zapazen je bio i njegov drugi roman Flesh and Blood (Meso i krv). Nakon velikog uspjeha koji mu je donio roman The Hours (Sati) prihvatio se laganijih projekata, no i dalje vrlo zanimljivih. Tako je, izmedu ostaloga, u suradnji sa Susan Minot napisao scenarij za film Evening, koji je zapravo adaptacija njezina istoimena romana. Filmsko ostvarenje okupilo je brojne vrhunske glumice poput Vanesse Redgrave, Glenn Close, Meryl Strep, Toni Collette. Godine 2006. izišao mu je roman Specimen DaysBy Nightfall (U smiraj dana). Zivi i radi u New Yorku, a na Sveucilištu Yale drzi predavanja o kreativnom pisanju.

  • ISBN: 978-953-297-334-1
  • Biblioteka: Dobra proza
  • Izdavac: Alfa
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 258
  • Format: 19.5×14 cm

Cijena: 99,00 kn