U zemlji duse : Nove interpretacije bajki (Ursula Seghezzi)

U potrazi za spoznajom neka mlada zena dospijeva u šumu. Tamo susrece medvjedicu koja ju iz price u pricu uvodi u povijest covjecanstva. U simbolici bajke pocivaju prvotan poligaman nacin zivota kao i povezanost s prirodom ranih europskih predaka. Medvjedica pojašnjava zeni zašto bajke tijekom povijesti dobivaju sve više elemenata nasilja, dok ih se istovremeno tretira kao bezazlene i nevine price za djecu. Pripovijeda joj price o prvobitnoj inicijaciji, duboko povezane s prirodom, napuštajuci pritom svijet podijeljen na „dobro“ i „zlo“ i stvarajuci pomocu slika iz Zemlje duše novu, dušama povezanu stvarnost.

Ovim suvremenim bajkama autorica se nadovezuje na zivu pripovjedacku tradiciju, koja – kao što su to cinila i braca Grimm u svakom od svojih izmijenjenih izdanja – uvijek i iznova otkriva mudrost bajki u suglasju s vremenom u kojem nastaju: dodirujuci nas poput melema i vracajuci nam povjerenje u nas same i našu snagu.

Ako znaš, odakle si, spoznat ceš i tko si. A ti si više od onoga što misliš da jesi.

"U zemlji duše" Ursule Seghezzi donosi devetnaest bajki brace Grimm ispricanih i interpretiranih na nov, suvremen nacin. Bajke su namijenjene djeci, no bit ce zanimljive i odraslima jer ce njihovo suvremeno preoblikovanje otvoriti mnoga pitanja – i to ne samo pitanja vezana uz bajke vec i pitanja vrijednosti u prošlim vremenima.

 

Ursula Seghezzi (1971.) rodena i odrasla u Liechtensteinu, studirala je teologiju i etnologiju i majka je dviju odraslih kceri. Vec dugi niz godina bavi se istrazivanjem srednjoeuropskih mitova, legendi, bajki i obicaja, nastojeci prodrijeti u njihovu mudrost i uciniti ih uporabljivim za današnje vrijeme. Knjiga bajki "U zemlji duše", nakon tri objavljene strucne knjige, prva je knjiga namijenjena širokom citateljstvu.

© Bilješke o knjigama izradene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne urednicke obrade temeljem uvida u sadrzaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

  • ISBN: 9789533400396
  • Izdavac: Leykam international
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 180

Cijena: 115,20 kn